Najnowsze artykuły

Saskatchewan Lentil Bolognese Spaghetti

Saskatchewan: Kraina Żywego Nieba. Po zaledwie czterech miesiącach pisania tych specjalnych blogów o Kanadzie 150, w których celebruję różne potrawy...

Czytaj Więcej

Saskatchewan Lentil Bolognese Spaghetti


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Saskatchewan: Kraina Żywego Nieba.

Po zaledwie czterech miesiącach pisania tych specjalnych blogów o Kanadzie 150, w których celebruję różne potrawy wyhodowane i/lub uprawiane w Kanadzie, nauczyłam się tak wiele o tym wspaniałym narodzie zwanym Kanadą. (Może to dlatego, że nie zwracałam szczególnej uwagi na geografię i historię Kanady w szkole średniej)?

Weźmy na przykład naszą wyróżnioną w tym miesiącu prowincję Saskatchewan. Większość Kanadyjczyków kojarzy Saskatchewan tylko z suchą, płaską ziemią uprawną, ale czy wiedzieliście, że ta zróżnicowana prowincja ma ponad 100 000 jezior i rzek? Znajduje się tam również duża część Wielkiej Tarczy Kanadyjskiej oraz najbardziej wysunięte na północ wydmy na świecie!

Puls" soczewicy

Bogate ziemie uprawne w Saskatchewan są częścią "koszyka chlebowego" Kanady, gdzie uprawia się wiele zbóż, w tym jęczmień, pszenicę, owies i pszenżyto (hybrydę pszenicy i żyta). Być może wkrótce trzeba będzie zmienić tę etykietę na "pulpe pot" Kanady, ponieważ eksport roślin strączkowych, takich jak soczewica, dorównuje eksportowi rzepaku i pszenicy non-durum. Saskatchewan wyprodukował około 96% kanadyjskich upraw soczewicy w 2014 roku.

Soczewica jest częścią szerszej rodziny jadalnych nasion roślin strączkowych zwanych "roślinami strączkowymi". Różne nasiona roślin strączkowych, które mogą być Ci znane, obejmują:

  • SoczewicaOgroch polnyCiecierzyca Fasola Faba

Soczewica: Potęga odżywcza na bazie roślin

Soczewica może i jest mała, ale potężna! Niektóre z ich najwspanialszych cech to:

  • Niska zawartość tłuszczu - nie musisz się martwić o wysoki poziom tłuszczów nasyconych lub trans! Białko - jest fantastycznym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ale nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Nie ma się jednak czym martwić! Z łatwością dostarczymy ich, jedząc ziarna zbóż jako uzupełnienie.Wysoka zawartość błonnika - błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, promuje regularność, sytość (czyli uczucie sytości) i obniża poziom cukru we krwi.Niski indeks glikemiczny - soczewica zawiera więcej węglowodanów, ale ze względu na obecność dużej ilości białka i błonnika, jest NISKA na indeksie glikemicznym, co oznacza, że po zjedzeniu soczewicy wywołuje niski, stały wzrost poziomu cukru we krwi (a nie szybki, wysoki wzrost, jak w przypadku białego pieczywa).Pomaga obniżyć cholesterol - spożywanie ½ do ¾ filiżanki soczewicy dziennie przez 3 tygodnie obniża poziom "złego" cholesterolu LDL o 5%, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka udaru i zawału serca o 5-6%. Jest bogata w mikroelementy - wszystkie odmiany soczewicy są bogate w mikroelementy, takie jak żelazo, folian, mangan i potas. Ich wyższa zawartość żelaza sprawia, że są ważnym białkiem roślinnym dla wegan i wegetarian, którzy powinni włączyć je do swojej diety, jak również dla tych, którzy starają się zmniejszyć spożycie mięsa.Naturalnie bezglutenowa - pamiętaj, aby dwukrotnie sprawdzić opakowanie, ponieważ niektóre odmiany soczewicy mogą być przetwarzane na urządzeniach, które są używane do przetwarzania produktów pszennych (ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego).

Odmiany soczewicy:

Istnieje wiele odmian soczewicy, w tym cała czerwona, brązowa, zielona i czarna soczewica beluga oraz czerwona soczewica dzielona. Te powszechnie występujące w mojej spiżarni to:

  • Całe zielone lub francuskie zielone soczewice - ci faceci trzymają ich kształt bardzo dobrze i są najlepiej używane w sałatkach lub gdziekolwiek chcesz, aby utrzymać ich bardziej "mięsisty" texture.Split czerwone soczewice - gotować szybciej niż zielone soczewice, ale może rozpadać się trochę; najlepiej w zupach, curry, gulasze & pieczenia lub gdziekolwiek chcesz ich tekstury zamaskowane.

Przechowywanie soczewicy:

Najlepiej jest przechowywać soczewicę w szklanym słoiku z szczelnie przylegającą pokrywką po otwarciu torebki. Oni na pewno zachować dobrze przez rok lub więcej, gdy przechowywane w ten sposób. Jak podaje Pulse Canada, ugotowaną soczewicę można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące lub w lodówce do tygodnia.

Gotowanie soczewicy:

Sucha soczewica powinna być opłukana przed gotowaniem. Być może słyszałeś, że soczewica powinna być namoczona przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne.

Korzyści płynące z namaczania są jednak następujące:

  • Pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo, że będziesz miał gazy po ich zjedzeniu.Usuwa związek zwany kwasem fitynowym, który może pomóc zwiększyć wchłanianie niektórych własnych mikroelementów, w tym żelaza.

Jeśli masz czas, aby namoczyć soczewicę do 12 godzin przed gotowaniem, umieść ją w wodzie (3 szklanki wody na każdą 1 szklankę soczewicy), przykryj i odstaw do lodówki. Pamiętaj, aby odcedzić wodę z moczenia i dodać nową, świeżą wodę podczas gotowania na kuchence.

Czy można kupić soczewicę w puszce?

Tak. Absolutnie nie znoszę straszenia związanego z kupowaniem fasoli i soczewicy (lub czegokolwiek innego w tej kwestii) w puszce. Nie umrzesz, jeśli użyjesz soczewicy lub fasoli z puszki! Odcedź wodę i używaj wszędzie tam, gdzie przepis wymaga gotowanej soczewicy. Jeśli szukasz, aby zmniejszyć ekspozycję na BPA, a następnie szukać soczewicy w puszce z firmy takiej jak Eden Organic, który nie używa BPA w podszewce swoich puszek.

Lentil Spaghetti Sauce? Oh My!

Uwielbiamy nasze spaghetti kolacje wokół nas.

Prawdę powiedziawszy, sos jest zazwyczaj robiony z mielonej wołowiny, kurczaka lub indyka. Spójrzmy prawdzie w oczy, jestem córką rolnika i nadal lubię moje mięso.

Jednak jestem również oddana jedzeniu wegetariańskich posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu i przez ostatnie kilka lat polowałam, aby znaleźć kilka przepisów, które są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. I takie, które dzieci również uwielbiają.

Myślę, że z tym przepisem udało mi się wygrać!

Jest to wspaniała kolacja na jeden wieczór, którą możesz włączyć do swojego tygodniowego lub miesięcznego planu posiłków już jutro!

Lentil Bolognese Spaghetti

Służy rodzinie 4-6 osób; sos dobrze się zamraża.

Składniki:

  • 1/2 filiżanki suchej czerwonej soczewicy1,5 filiżanki wody2 łyżki oliwy z oliwek1 mała cebula, posiekana3 ząbki czosnku, zmielone1 duża marchewka, obrana i drobno posiekana1 zielona papryka, drobno posiekana1 filiżanka grzybów, posiekana1 x 640-750 mL słoik ulubionego sosu do makaronu1 x 540 mL puszka pokrojonych w kostkę pomidorówCzęść soliŚwieżo zmielony czarny pieprz1-2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu (w razie potrzeby).

Podawać z:

  • Pełnoziarnistym makaronem do wyboru lub alternatywnym makaronem wegetariańskim (np. cukinia)Parmezanem (opcjonalnie)Świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz soczewicę świeżą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.Połącz soczewicę i wodę w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Przykryj szczelnie, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie, ale nie będzie zbyt mięsista! Zajmie to około 15-20 minut.Odsącz nadmiar wody (może nie być jej w ogóle do odsączenia) i dopraw szczyptą soli. Odstaw na bok.Podczas gdy soczewica się gotuje, zacznij przygotowywać sos.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż staną się półprzezroczyste. Następnie dodać marchewkę i paprykę i dalej gotować, aż zmiękną.Dodać sos do makaronu, pokrojone w kostkę pomidory i grzyby.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.Spróbować sos i dostosować przyprawy w razie potrzeby. Podawać sos na ugotowanym makaronie pełnoziarnistym (zwykłym pszennym lub bezglutenowym), można też spróbować podać go na makaronie z cukinii.Na wierzchu posypać tartym parmezanem i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Weź to na jeden kęs na raz,

Rosanne

Referencje:

  1. The Government of Saskatchewan. Dostęp 29 kwietnia 2017 r. na stronie www.saskatchewan.caTourism Saskatchewan. Dostęp 29 kwietnia 2017 r. na www.tourismsaskatchewan.caSaskatchewan Pulse Growers. Dostęp 29 kwietnia 2017 r. pod adresem www.saskpulse.comPulse Kanada. Dostęp 29 kwietnia 2017 r., www.pulsecanada.comLentils. Dostęp 29 kwietnia 2017 r. na stronie www.lentils.orgVanessa Ha et al. The Effect of Dietary Pulses on Established Therapeutic Lipid Targets of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials." Canadian Medical Association Journal, 2017:


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę