Witamina C nie tylko na przeziębienie - właściwości i zastosowanie

Kwas askorbinowy, czyli witamina C kojarzy się przede wszystkim z przeziębieniem, warto jednak pamiętać, że posiada wiele dodatkowych właściwości.

Co należy wiedzieć o witaminie C?

Witamina C to najpopularniejsza witamina, która oddziałuje na ludzki organizm w sposób wielokierunkowy. Doskonale rozpuszcza się w wodzie.

Witamina C a odporność

Kwas askorbinowy spełnia ważną funkcję w procesach immunologicznych – zwiększa odporność, neutralizuje infekcje wirusowe,bakteryjne i grzybicze, jest stosowana w profilaktyce immunologicznej.

Witamina C a kolagen

Witamina C spełnia ważną funkcję w procesie syntezy i regeneracji kolagenu, stanowiącego istotny element tkanki łącznej.

Kolagen to naturalne białko występujące w organizmie człowieka, witamina C aktywnie uczestniczy biosyntezie kolagenu, wpływając w znaczny sposób na jego prawidłowe funkcjonowanie.

Cenne właściwości witaminy C

Odpowiednie uzupełnianie witaminy C jest bardzo ważne w procesach gojenia się ran – kwas askorbinowy ułatwia i przyspiesza ten proces.

Witamina C korzystnie wpływa na kruche, skłonne do pękania naczynia krwionośne – uszczelnia je, zapobiegając ich uszkodzeniom i pęknięciom. Witaminę C warto także stosować w zapobieganiu odleżyn, krwotoków i skórnych przebarwień.

Właściwości antyoksydacyjne witaminy C

Wolne rodniki to jony ponadtlenkowe, do których zalicza się m.in. promieniowanie UV, rożne toksyny chemiczne, w tym konserwanty, alkohol, metale ciężkie, zanieczyszczenia przemysłowe oraz źle zbilansowaną dietę. Wolne rodniki w znaczny sposób przyczyniają się do przyspieszania procesów starzenia się organizmu, chorób serca, zapalenia stawów oraz chorób nowotworowych.

Ochronę przez wolnymi rodnikami spełniają antyoksydanty, które chronią komórki przed niekorzystne działanie wolnych rodników.

Badania naukowe potwierdzają, że antyoksydanty skutecznie chronią organizm przed chorobą wieńcową i chorobami sercowo-naczyniowymi. Jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów jest witamina C, która skutecznie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Organizm człowieka przez całe życie jest narażony na negatywne działanie wolnych rodników. Witamina C skutecznie zmniejsza ich ilość, dzięki czemu niweluje ilość uszkodzeń DNA, białek i lipidów, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Korzystny wpływ witaminy C na organizm człowieka potwierdzają wyniki badań epidemiologicznych i interwencyjnych.