Witamina życia - właściwości, zastosowanie

Witamina C nazywana jest inaczej witaminą życia oraz młodości i bierze ona udział w wielu procesach między innymi w produkcji kolagenu, przy wspomaganiu usuwania toksyn z wątroby. Organizm samodzielnie nie tworzy witaminy C, nie magazynuje jej a ta dostarczona do organizmu szybko jest wydalona.

Dlatego właśnie codziennie musimy ją dostarczać w takich dawkach, że będziemy mieli jej należyty poziom przez cały dzień. Każdy organizm wykazuje indywidualne zapotrzebowanie na witaminę C. Weganie mają mniejsze ponieważ ich dieta nie będzie tak kwasowa jak mięsożerców i będzie tam wiele owoców i warzyw. u osób, u których przewyższa dieta kwasowa bogata w białko zwierzęce, mięso i tłuszcze trans wykazuje się większe zapotrzebowanie i ważna będzie suplementacja wysokich dawek.

Długotrwałe braki w witaminie C prowadzą do tego, że pojawią się krwawienia dziąseł, skóry naczynkowej, częste infekcje układu moczowego, zapalenie pęcherza przy diecie wysokotłuszczowej, która jest uboga w warzywa i owoce może pojawić się problem stłuszczenia wątroby, marskości. Choroba Alzheimera, nowotwory i udary.

Kto jest narażony na niedobory witaminy C i powinien przyjmować jej więcej?

Przede wszystkim osoby palące papierosy. Nikotyna, dym papierosowy pochłaniać będzie witaminę C. U palaczy są jej wysokie niedobory. Problem z tendencja do anemii jest także przyczyną problemów z witaminą C. Dodatkowo u palaczy jest również problem z cerą i to właśnie będzie związane z tym, że w organizmie są braki w witaminie C. Osoby, u których w diecie przewyższa białko zwierzęce, tłuszcze oraz dieta uboga w owoce i warzywa.

Zapotrzebowanie na witamine C

Nadmiar stresu

Jeśli ktoś ma stresujący codzienne życie również może się u niego pojawiać problem z brakami w witaminie C. Pod wpływem stresu nasz organizm szybko zużywa te wszystkie witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego właśnie rośnie gwałtowanie zapotrzebowanie na tą witaminę. Jeśli ktoś ma stwierdzoną anemię również powinien przyjmować większe ilości witaminy C, tylko dzięki niej żelazo właściwie może się wchłaniać.

Osoby starsze

U osób starszych z wiekiem rośnie ryzyko zachowania na chorobę Alzheimera. Wysoka degeneracja komórek mózgowych, do których dochodzi z wiekiem przy obciążeniu wolnymi rodnikami sprawia, że mamy nieodwracalne zmiany w obrębie mózgu. Za usuwanie wolnych rodników odpowiadają bioflawonoidy. Osoby, u których stwierdzono komórki nowotworowe, guzy bez wątpienia muszą duże ilości bioflawonoidów dostarczać do swojego organizmu.