Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejAlberta Beef i Extra-Sloppy Joes
Alberta
Dom dinozaurów Drumheller, perfekcyjnej elegancji jeziora Louise, surowego piękna Gór Skalistych, kwintesencji Kanady - Calgary Stampede i ropy naftowej z Edmonton (a może powinienem powiedzieć Oilers!) Minęło ponad 25 lat odkąd postawiłem stopę na pięknym i zróżnicowanym terenie Alberty i po prostu pisząc ten post i patrząc na wszystkie zdjęcia z podróży, poczułem swędzenie, aby dostać się do samolotu ASAP!
Alberta = Wołowina
Kiedy myślisz o Albercie, nie możesz nie myśleć o wołowinie!
Alberta jest największą prowincją w Kanadzie produkującą bydło, wytwarzającą 44% z 11 milionów sztuk bydła w kraju. Najnowsze statystyki mówią nam, że około 50% tej smacznej wołowiny pozostaje w Kanadzie i jest wysyłana do innych prowincji w celu konsumpcji. Pyszne!
Wołowina to odżywcza potęga
Nawet wegetarianie nie mogą zaprzeczyć, że wołowina stanowi źródło mocy odżywczych dzięki 12 niezbędnym (i wysoce przyswajalnym) składnikom odżywczym, z których niektóre obejmują:
- BiałkoNiacynaRiboflawinaWitamina B6Witamina B12MagnezPotasFosforŻelazoCynk
Czy wiesz, że żelazo naturalnie obecne w wołowinie występuje w postaci "żelaza hemowego", które jest najlepiej przyswajalną formą żelaza (w przeciwieństwie do żelaza "niehemowego", które występuje w pokarmach roślinnych, a którego wchłanianie zależy od innych składników żywności)? Jest to szczególnie ważne dla 30% światowej populacji, która cierpi na niedobór żelaza. Chociaż większość z tych osób mieszka w krajach rozwijających się, to z pewnością nie ogranicza się to tylko do tego segmentu. Dzieci, kobiety w ciąży, kobiety miesiączkujące i wegetarianie są w grupie podwyższonego ryzyka. Ten sam czynnik zwiększonej absorpcji dotyczy witaminy B12, której praca jest bardzo ważna w procesach metabolicznych wszystkich komórek. Forma witaminy B12 znajdująca się w wołowinie jest najbardziej użyteczną/wchłanianą formą.
Zaraz, czy ty nie jesteś dietetykiem? Czy nie wiesz, że czerwone mięso powoduje raka?
Zanim przejdziemy dalej, czuję potrzebę krótkiego (lub tak krótkiego jak tylko mogę!) wyjaśnienia medialnej burzy, która rozpętała się nieco ponad rok temu, kiedy Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała swój raport, w którym sklasyfikowała czerwone mięso (wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę, mięso końskie lub kozie) jako "prawdopodobnie rakotwórcze", a przetworzone mięsa jako "rakotwórcze dla ludzi". (Pozostawię przetworzone mięsa jako temat do dyskusji na inny dzień, ale krótko mówiąc, istnieją przekonujące dowody na to, że przetworzone mięso POWODUJE raka, więc nie jedz hot-dogów, bekonu czy kanapek delikatesowych każdego dnia!)
Konkretnie, raport (który obejmował ponad 800 badań) sugerował, że:
na każdą 100 g (3,5 uncji) porcję czerwonego mięsa spożywaną DZIENNIE, może ona zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%.
Zanim przejdę do rzeczy, chcę poświęcić dwie minuty, aby dać Ci szybki samouczek metod badawczych. Wiem, nudne, ale obiecuję, że będzie to bardzo pomocne! Kiedy przyglądamy się badaniom, zawsze musimy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób dane lub informacje zostały uzyskane - tzn. jaki rodzaj badania został przeprowadzony. W przypadku badań nad zdrowiem i odżywianiem, wiele zaleceń pochodzi z badań epidemiologicznych. Te badania epidemiologiczne to duże badania populacyjne, które mogą wykazać związek między dwiema zmiennymi, ale NIE MOGĄ udowodnić, że "a" powoduje "b". Mówiąc prościej, "spożywanie 100 gramowej porcji czerwonego mięsa każdego dnia wiąże się z 18% wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego", a nie "czerwone mięso powoduje raka jelita grubego".
Należy pamiętać, że w tych badaniach populacyjnych prawie niemożliwe jest uwzględnienie wpływu tak zwanych "czynników zakłócających", choć stosuje się wiele manewrów statystycznych. W przypadku czerwonego mięsa, te czynniki zakłócające obejmują jak mięso zostało ugotowane. Na przykład, wiemy, że gotowanie czerwonego mięsa w wysokiej temperaturze w bezpośrednim kontakcie z płomieniem (np. BBQ) wytwarza więcej podejrzanych związków powodujących raka (zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi i heterocyklicznymi aminami aromatycznymi) w porównaniu z gotowaniem w niższej temperaturze (np. w piekarniku).
Więc co to wszystko oznacza?
Nie jedz codziennie czerwonego mięsa. Spożywaj je z umiarem. Zalecenia różnych organizacji zdrowotnych mówią, aby ograniczyć spożycie do nie więcej niż 150-300 gramów (5-11 uncji) tygodniowo. Pamiętaj, że chociaż przetworzone mięso zostało zakwalifikowane do tej samej kategorii "rakotwórczej" co palenie papierosów, nie jest ono równie niebezpieczne. Jeśli możesz dokonać tylko jednej zmiany stylu życia na raz, najlepszym "zwrotem z inwestycji" będzie rzucenie palenia!
Wystarczy zajęć ze statystyki, dajcie mi PRZEPIS!
Więc jaki jest dobry przepis na ulubioną wołowinę dla całej rodziny? Tak bardzo jak uwielbiam delikatny niedzielny rostbef, najczęściej używanym produktem wołowym w naszym domu jest mielona wołowina. Aby jak najlepiej zaprezentować mieloną wołowinę, otrzymałam zgodę na skopiowanie i opublikowanie jednego z moich ulubionych przepisów na mieloną wołowinę od autorki i wydawcy książki kucharskiej Optimal YOU, Christine Gingerich. Jeżeli ty polubiłeś kopię jej książki kucharskiej, ty możesz odwiedzać jej stronę internetową tutaj.
Extra-Sloppy Joes
Optimal YOU Cookbook, (C) 2012, Christine Gingerich
Plon: 5-6 porcji; Czas przygotowania: 20 minut; Czas gotowania: 25-30 minut
Składniki:
- 1 lb mielonej wołowiny (kurczak lub indyk działa zbyt!)3 duże pomidory, chopped1 filiżanka cebula, chopped1 ząbek czosnku, minced¼ filiżanki selera, drobno posiekane1 filiżanka słodka czerwona papryka, drobno posiekane4 filiżanki duszone pomidory, diced5-6 uncji może pasta pomidorowa2 filiżanki navy fasoli, 2 łyżki octu cydrowego2 łyżki musztardy ¼ szklanki cukru trzcinowego ¼ do ½ łyżeczki goździków (w zależności od pożądanego smaku) ½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ½ szklanki czerwonej soczewicy, lekko przepłukanej przez sito o drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
- Dodać pomidory, cebulę, czosnek, seler i czerwoną paprykę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut lub do miękkości. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Podawaj na pełnoziarnistym chlebie lub bułeczkach. Dodaj dużą sałatkę, aby uzyskać pożywny, satysfakcjonujący posiłek.
Komentarze (0)