Najnowsze artykuły

Promocje na parówki, pierś z kurczaka w...

Zakupy spożywcze to codzienna konieczność, ale często mogą obciążać domowy budżet. Jednym z głównych elementów naszych zakupów jest mięso, takie...

Czytaj Więcej

WITAMINA C W ŻYWIENIU DZIECI, DOROSŁYCH I U KOBIET W CIĄŻY

Kwas askorbinowy, czyli witamina C

Kwas askorbinowy to jedna z substancji, które odpowiadają za regulowanie pracy naszego organizmu, której nie produkujemy sami, ale powinniśmy ją przyjmować z pożywieniem. Podstawowym źródłem są nieprzetworzone warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać odpowiednią ilość.

Witamina C – właściwości oraz działanie

Witamina C to niezbędny dla działania całego ludzkiego organizmu składnik, który bierze udział w najważniejszych procesach biochemicznych, będzie odpowiadał za syntezę hormonów steroidowych w nadnerczach oraz produkuje insulinę, wpływa na proces budowy tkanki łącznej przez udział w produkcji kwasu hialuronowego, który jest ważny dla tworzenia kolagenu, a więc budulca tkanki łącznej. Jest istotna z tych samych względów dla naszych twardych tkanek w organizmie. Duże znaczenie ma dla tworzenia czerwonych krwinek, w szczególności dlatego, że odpowiada za procesy przetwarzania żelaza w organizmie.

Istotna dla układu odpornościowego bierze udział w usuwaniu bakterii, wirusów oraz grzybów i toksyn. Z witaminą E będzie przyspieszać regenerację tkanek. Jest to skuteczny, naturalny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki i tym samym chroni nas skutecznie przed nowotworami. Dzieje się tak, ponieważ redukuje się nitrozaminy, a więc silne substancje konserwujące, które występują w przetworzonym pożywieniu. W leczeniu nowotworów przydaje się także do łagodzenia skutków radioterapii.

Zdrowe pożywienie

Źródła Witaminy C

Przede wszystkim dużo witaminy C mamy w roślinach, w tym między innymi w ziemniakach, pomidorach, truskawkach, jagodach, czarnej porzeczce, dzikiej róży, brukselce, papryce czerwonej, kapuście i oczywiście w cytrusach.

Niedobory witaminy C

Niedobory witaminy C mogą powodować ogólne osłabienie mięśni, apatię, brak apetytu, problem z błonami śluzowymi, bóle głowy, a w skrajnych przypadkach również krwawienie dziąseł. Każdy niedobór witaminy C sprawia, że podatność na chorowanie rośnie a dłużej goją się rany.

Witamina C w ciąży

Jeśli chodzi o braki witaminy C mogą one utrudniać dziecku rozwój i pogarsza się także gospodarka witaminą B6.

Nadmiar kwasu askorbinowego – jak się objawia?

Przedawkowanie witaminy C przy normalnej diecie nie będzie możliwe, ale jeśli będzie suplementacja to może dojsć do takiego stanu. Objawiać się to będzie problemami żołądkowymi w naszym organizmie. Dalej mogą się wytrącać moczany i tworzyć się kamieni w nerkach.