Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

Dieta Pudełkowa Bez Laktozy

Dieta bez laktozy obejmuje pokarmy bez cukru mlekowego. Istnieją dwa rodzaje diety. W pierwszym wariancie diety w menu dozwolone są dania zawierające sfermentowane produkty mleczne, a drugi wariant diety całkowicie wyklucza wszystkie produkty mleczne.

Co to jest nietolerancja laktozy?

Laktoza to węglowodan znajdujący się w mleku. Aby rozbić ten sacharyd, organizm wydziela enzym - laktazę. W miarę starzenia się niektórych osób produkcja laktazy znacznie spada. W rezultacie jelita tracą zdolność wchłaniania cukru mlecznego. Nietolerancja objawia się wzdęciami, kolką jelitową, nudnościami i wymiotami (rzadziej).

Przyczyny hipolaktazji

Nietolerancja laktozy jest genetycznie uwarunkowanym nieodpowiednim trawieniem cukru mlecznego z powodu obniżonego poziomu enzymu trawiącego laktazy. Z punktu widzenia ewolucji mleko ssaków jest pokarmem wyłącznie dla niemowląt, niezbędnym do rozwoju dziecka w pierwszych 1-2 latach jego życia. Dlatego też początkowo, po okresie karmienia, wszystkie ludzkie niemowlęta w naturalny sposób zmniejszyły lub całkowicie utraciły zdolność do wytwarzania laktazy. Jednak wraz z rozwojem hodowli zwierząt (około 4-6 tysięcy lat temu) sytuacja zaczęła się zmieniać. Ludy, które hodowały zwierzęta mleczne, z czasem nabyły mutację w genie odpowiedzialnym za produkcję laktazy, co stało się poważną przewagą konkurencyjną w walce o przetrwanie. Pod wieloma względami to właśnie umiejętność spożywania świeżego mleka w wieku dorosłym przyczyniła się do powszechnego rozmieszczenia przedstawicieli indoeuropejskiej rodziny językowej, która obecnie obejmuje większość populacji Europy, Azji, Australii i obu Ameryk. Jednak ta mutacja nie występuje u wszystkich ludzi - stąd przypadki nietolerancji laktozy, z którą muszą się borykać niektórzy z nas.

Jakie pokarmy zawierają laktozę?

Obecnie węglowodany mleka znajdują się w wielu różnych produktach spożywczych. Oprócz mleka i produktów mlecznych laktoza zawiera:

• jogurt, śmietana, kakao, margaryna, lody i kefir;

• nugat, śmietana, czekolada, twarożek i kawa ze śmietaną;

• ser feta, ser, masło i puddingi;

• wyroby piekarnicze, cukiernicze i wędliniarskie;

• gotowe zupy, puree ziemniaczane i półprodukty,

• sosy, majonez, keczup, musztarda i gotowe przyprawy.

Nie jest łatwo znaleźć wysokiej jakości żywność bez laktozy. Ponadto dieta wymaga rezygnacji z półproduktów i gotowych do spożycia potraw. Jednak w tym samym czasie możliwe staje się przejście na naturalne i świeże produkty. Ryby, drób, mięso, jajka, zboża, warzywa i owoce mogą stać się podstawą nowego - zdrowego i prawidłowego odżywiania.

Jakie dania znajdują się w menu diety bez laktozy?

Jak się okazuje, unikanie produktów mlecznych poważnie ogranicza dietę. Jednak eliminując masę szkodliwych półproduktów, do menu można dodać naturalne warzywa i jagody, zioła i zboża, drób i ryby. Dieta na dzień może obejmować:

• fasola, mięso, ryby, jajka i drób są źródłami białka;

• zboża, korzenie, warzywa, owoce, jagody - źródła węglowodanów;

• orzechy, awokado, oleje roślinne są źródłem tłuszczu.

Wszystkie produkty naturalne zawierają witaminy i minerały. W celu zachowania maksymalnej wartości odżywczej potraw zaleca się delikatne metody obróbki - gotowanie, grillowanie, pieczenie i gotowanie na parze. Pomimo ograniczeń dotyczących produktów w menu dnia mogą znaleźć się koktajle i płatki zbożowe, zupy i sałatki kremowe, ryby i drób. Menu programu żywieniowego bez laktozy obejmuje 7-8 różnych dań na każdy dzień. Całkowite spożycie kalorii w ciągu jednego dnia wynosi 1300 kcal dla kobiet i 1800 kcal dla mężczyzn.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz