Kluczem do zorganizowania udanej kolorowej imprezy jest planowanie. Dzięki odpowiednim przygotowaniom można zaoszczędzić sporo pieniędzy podczas imprezy...
Czytaj WięcejDieta Pudełkowa Bez Laktozy
Popularne cateringi dietetyczne
Dieta bez laktozy obejmuje pokarmy bez cukru mlekowego. Istnieją dwa rodzaje diety. W pierwszym wariancie diety w menu dozwolone są dania zawierające sfermentowane produkty mleczne, a drugi wariant diety całkowicie wyklucza wszystkie produkty mleczne.
Co to jest nietolerancja laktozy?
Laktoza to węglowodan znajdujący się w mleku. Aby rozbić ten sacharyd, organizm wydziela enzym - laktazę. W miarę starzenia się niektórych osób produkcja laktazy znacznie spada. W rezultacie jelita tracą zdolność wchłaniania cukru mlecznego. Nietolerancja objawia się wzdęciami, kolką jelitową, nudnościami i wymiotami (rzadziej).
Przyczyny hipolaktazji
Nietolerancja laktozy jest genetycznie uwarunkowanym nieodpowiednim trawieniem cukru mlecznego z powodu obniżonego poziomu enzymu trawiącego laktazy. Z punktu widzenia ewolucji mleko ssaków jest pokarmem wyłącznie dla niemowląt, niezbędnym do rozwoju dziecka w pierwszych 1-2 latach jego życia. Dlatego też początkowo, po okresie karmienia, wszystkie ludzkie niemowlęta w naturalny sposób zmniejszyły lub całkowicie utraciły zdolność do wytwarzania laktazy. Jednak wraz z rozwojem hodowli zwierząt (około 4-6 tysięcy lat temu) sytuacja zaczęła się zmieniać. Ludy, które hodowały zwierzęta mleczne, z czasem nabyły mutację w genie odpowiedzialnym za produkcję laktazy, co stało się poważną przewagą konkurencyjną w walce o przetrwanie. Pod wieloma względami to właśnie umiejętność spożywania świeżego mleka w wieku dorosłym przyczyniła się do powszechnego rozmieszczenia przedstawicieli indoeuropejskiej rodziny językowej, która obecnie obejmuje większość populacji Europy, Azji, Australii i obu Ameryk. Jednak ta mutacja nie występuje u wszystkich ludzi - stąd przypadki nietolerancji laktozy, z którą muszą się borykać niektórzy z nas.
Jakie pokarmy zawierają laktozę?
Obecnie węglowodany mleka znajdują się w wielu różnych produktach spożywczych. Oprócz mleka i produktów mlecznych laktoza zawiera:
• jogurt, śmietana, kakao, margaryna, lody i kefir;
• nugat, śmietana, czekolada, twarożek i kawa ze śmietaną;
• ser feta, ser, masło i puddingi;
• wyroby piekarnicze, cukiernicze i wędliniarskie;
• gotowe zupy, puree ziemniaczane i półprodukty,
• sosy, majonez, keczup, musztarda i gotowe przyprawy.
Nie jest łatwo znaleźć wysokiej jakości żywność bez laktozy. Ponadto dieta wymaga rezygnacji z półproduktów i gotowych do spożycia potraw. Jednak w tym samym czasie możliwe staje się przejście na naturalne i świeże produkty. Ryby, drób, mięso, jajka, zboża, warzywa i owoce mogą stać się podstawą nowego - zdrowego i prawidłowego odżywiania.
Jakie dania znajdują się w menu diety bez laktozy?
Jak się okazuje, unikanie produktów mlecznych poważnie ogranicza dietę. Jednak eliminując masę szkodliwych półproduktów, do menu można dodać naturalne warzywa i jagody, zioła i zboża, drób i ryby. Dieta na dzień może obejmować:
• fasola, mięso, ryby, jajka i drób są źródłami białka;
• zboża, korzenie, warzywa, owoce, jagody - źródła węglowodanów;
• orzechy, awokado, oleje roślinne są źródłem tłuszczu.
Wszystkie produkty naturalne zawierają witaminy i minerały. W celu zachowania maksymalnej wartości odżywczej potraw zaleca się delikatne metody obróbki - gotowanie, grillowanie, pieczenie i gotowanie na parze. Pomimo ograniczeń dotyczących produktów w menu dnia mogą znaleźć się koktajle i płatki zbożowe, zupy i sałatki kremowe, ryby i drób. Menu programu żywieniowego bez laktozy obejmuje 7-8 różnych dań na każdy dzień. Całkowite spożycie kalorii w ciągu jednego dnia wynosi 1300 kcal dla kobiet i 1800 kcal dla mężczyzn.
Popularne diety pudełkowe






Zobacz wszystkie popularne diety pudełkowe na Cateromarket.pl