Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

5 kwestii dotyczących cateringu, które należy wziąć pod uwagę podczas planowania imprezy firmowej

Planowanie imprezy firmowej może być przytłaczające, zwłaszcza gdy nie wiadomo, od czego zacząć i jak się za to zabrać. Zatrudnienie profesjonalnej obsługi cateringowej może odciążyć Cię w przygotowaniu potraw, motywu przewodniego i dekoracji na imprezę. Po ustaleniu liczby gości, którzy wezmą udział w imprezie, należy zadbać o to, by wszyscy byli zadowoleni i usatysfakcjonowani, spełniając lub przekraczając ich oczekiwania. Ważne jest, aby odłożyć dodatkowy budżet na nieprzewidziane wydatki, aby uniknąć opóźnień lub zakłopotania podczas imprezy firmowej. W tym artykule przyjrzymy się pięciu kwestiom związanym z cateringiem, które należy wziąć pod uwagę podczas planowania imprezy firmowej.

  1. Bufet czy obsługa kelnerska?

Styl obsługi imprezy firmowej ma znaczący wpływ na wrażenia i zadowolenie gości. Obsługa kelnerska świetnie sprawdza się na wytwornych imprezach firmowych, ponieważ wymaga rozdawania gościom napojów, posiłków lub innych rzeczy, które zaplanowałeś w menu. Jeśli pracujesz z dużą grupą, możesz rozważyć catering w formie bufetu, ponieważ jest on znacznie szybszy niż oczekiwanie na obsługę. Nie ma ograniczeń w wyborze, co oznacza, że goście mogą swobodnie wybierać to, na co mają ochotę z dostępnych w menu potraw. Zatrudnienie kelnerów dla dużej liczby gości może być kosztowne, zwłaszcza jeśli są oni wynagradzani za godzinę. Ważne jest, aby rozważyć swój styl cateringu w fazie planowania, aby uniknąć niedoborów lub marnotrawstwa żywności.

  1. Złożoność menu

Rodzaj menu i styl potraw jest bardzo istotny przy planowaniu imprezy firmowej. Należy zastanowić się, co goście mogą zjeść i czym się delektować, biorąc pod uwagę budżet, jaki chcemy przeznaczyć na każdego gościa. Firmowe grille i bufety sprawdzają się najlepiej w przypadku dużej grupy gości, w porównaniu z ustawieniami zasiadanymi, ponieważ zapewniają gościom szeroki wybór opcji. Profesjonalna firma cateringowa zawsze doradzi Ci, co włączyć do menu, bazując na swoich świetnych pomysłach i tym, co może zaoferować. Należy pamiętać, że złożone menu może wymagać dużo czasu na planowanie i przygotowanie, aby zakończyć się sukcesem. Wymaga to również dodatkowych rąk do pracy, aby zmniejszyć ilość czasu potrzebnego na przygotowanie jedzenia dla gości.

  1. Trzymaj się harmonogramu

Ważne jest, aby współpracować z planistą imprezy i szefem cateringu w celu zaplanowania usług gastronomicznych zgodnie z harmonogramem dnia. Dzięki temu goście nie tylko poczują się szczęśliwi i zadowoleni, ale także będą mogli skoncentrować się na głównym celu imprezy. Personel gastronomiczny musi podawać posiłki na czas, aby uniknąć opóźnień, gdy goście rozejdą się na posiłki. Trzymanie się harmonogramu jest bardzo ważne, zwłaszcza gdy organizujesz bufet, ponieważ zapobiega to wychłodzeniu potraw na świeżym powietrzu. Minimalizuje to również przerwy w trakcie imprezy, gdy goście mogą jeść w dowolnym momencie.

  1. Dostępne urządzenia do przygotowywania żywności

Renomowane firmy cateringowe często dysponują swoim sprzętem do przygotowywania potraw, dzięki czemu nie trzeba się martwić o zakup nowych urządzeń. Niektóre urządzenia są jednak zawsze dzierżawione lub wynajmowane. Oznacza to, że zwiększają one całkowity koszt, jaki trzeba zapłacić za ich usługi. Choć może się wydawać, że dobrym pomysłem jest pozwolić firmie cateringowej zająć się tą częścią, można zrobić inne rzeczy, aby ograniczyć niepotrzebne wydatki. Jeśli masz swój sprzęt do dekoracji lub gotowania, który może być używany podczas imprezy, zaoszczędzisz firmie cateringowej trochę czasu na przygotowanie i ustawienie wszystkiego, co jest potrzebne na tę okazję. Oprócz obniżenia kosztów, można dowiedzieć się, czy potrzebny jest dodatkowy sprzęt.

  1. Motyw przewodni i prezentacja potraw

Tematyka i prezentacja potraw muszą być dopasowane do pożądanego nastroju imprezy. Należy zapewnić gościom dobre wrażenie, ponieważ buduje to pozytywną reputację firmy. Wpływa to na poprawę relacji z inwestorami, kolegami z pracy i pracownikami. Pyszne potrawy w połączeniu z profesjonalną oprawą zapewnią gościom wspaniałe wrażenia i poczucie przynależności.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na bufet, czy catering typu sit-down, ważne jest, aby dostarczyć gościom jak najlepsze wrażenia, zapewniając im zadowolenie i satysfakcję. Należy pamiętać o tych czynnikach podczas planowania następnej imprezy firmowej, ponieważ stanowią one dobry punkt odniesienia przy szacowaniu budżetu. Podpowiedzą one również, co warto uwzględnić w menu i jak sprawić, by impreza zakończyła się sukcesem.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz