Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

Dieta Pudełkowa Bezglutenowa

Przejście na żywność bezglutenową jest widocznym trendem żywieniowym ostatnich 5 lat. Uważa się, że dieta bezglutenowa nie tylko pomaga w alergiach pokarmowych, ale jest również korzystna w normalizacji i poprawie metabolizmu - a tym samym w utracie wagi. Ponieważ gluten jest składnikiem białka zbóż, dieta bezglutenowa oznacza unikanie wszystkich produktów pszennych. Obejmuje to chleb i makaron, a także całą listę gotowych do spożycia produktów spożywczych, w których jako zagęszczacz zastosowano gluten. Jakie pokarmy są bezglutenowe?

Co to jest dieta bez węglowodanów?

Ostatnie badania naukowe pokazują, że gluten obniża zapotrzebowanie organizmu na energię niezbędną do podstawowego metabolizmu - innymi słowy spowalnia metabolizm. To jeden z powodów, dla których dieta bezglutenowa może przynosić korzyści zdrowotne. Zasadniczo gluten może oddziaływać na wiele hormonów wytwarzanych w trzewnym tłuszczu. W szczególności mówimy o leptynie, hormonie głodu. Przypominamy, że otyłość często wiąże się z opornością na leptynę - niezdolnością organizmu do prawidłowego wysyłania sygnałów sytości. Badania na zwierzętach wykazały, że przestrzeganie diety glutenowej wiąże się z przyrostem masy ciała nawet przy takiej samej ilości kalorii. Badani mieli również inny skład tkanki tłuszczowej - gluten wpływał na procesy metaboliczne tlenu.

Jak gluten wpływa na organizm?

Gluten to złożone białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych zbożach. Im więcej glutenu w mące, tym łatwiej zrobić z niej zwarte ciasto, które zamienia się w wypieki - i dlatego dieta bezglutenowa oznacza całkowite odrzucenie produktów mącznych. Ponadto, ponieważ gluten pszenny jest uważany za jeden z najbardziej wszechstronnych składników żywności, pełna lista glutenu obejmuje prawie wszystkie produkty spożywcze wytwarzane przemysłowo - od lodów po zupy błyskawiczne. Produkty z glutenem to na przykład:

• mąka pszenna

• wszelkie wypieki z mąki pszennej

• jęczmień perłowy

• chleb żytni

• owies i płatki owsiane

• orkisz

• wiele półproduktów i gotowych produktów spożywczych

Posiłki bezglutenowe - co możesz jeść?

Gluten jest składnikiem białka zbóż i dlatego znajduje się we wszystkich produktach pszennych. Jednak gluten nie występuje w innych roślinach i mięsie. Oznacza to, że nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie, sokach, warzywach (w tym ziemniakach i kukurydzy), owocach, jagodach, grzybach i nasionach. Należy pamiętać, że samo spożywanie pokarmów bezglutenowych nie sprawia, że dieta jest prawidłowa, zdrowa ani odpowiednia do utraty wagi. Istnieje wiele produktów bezglutenowych, które są niezdrowe dla twojej sylwetki, od napojów gazowanych po frytki i majonez. Dzięki swojej specjalnej strukturze gluten może zatrzymywać dwutlenek węgla - co w połączeniu z drożdżami zapewnia wyrośnięcie ciasta. Jednak to ta zdolność szkodzi ciału. Przede wszystkim w jelitach zaczyna się destrukcyjna reakcja, która wywołuje inne problemy zdrowotne.

Większość glutenowych produktów spożywczych ma wysoki indeks glikemiczny - mówimy o białym pieczywie, ciastach, ciastach, gofrach i innych słodyczach. W rzeczywistości takie pokarmy prowadzą do przejadania się i przyrostu masy ciała.

Produkty bezglutenowe

Posiłki bezglutenowe oparte są na wykorzystaniu roślin strączkowych (fasola, soczewica), pseudoziarnistych (gryka, komosa ryżowa, proso, amarantus), różnych warzyw, owoców, orzechów, mięsa, kurczaka i ryb. Ponadto istnieją technologie wytwarzania bezglutenowego makaronu kukurydzianego. Takie produkty to:

1. Jajka, mleko, mięso i ryby

2. Ryż, kasza gryczana i kukurydza

3. Rośliny strączkowe

4. Orzechy, nasiona, warzywa i owoce

5. Wszelkie oleje i tłuszcze zwierzęce.

Zobacz więcej na stronie https://cateromarket.pl/diety/dieta-bezglutenowa-catering

Komentarze (0)

Zostaw komentarz