Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejDieta Pudełkowa Dla Wegetarian
Czy dieta wegetariańska / wegańska jest kompletna? Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań osobom stosującym dietę roślinną. Jeśli dieta jest komponowana przez specjalistów, to mamy gwarancje, że do naszego organizmu zostaną dostarczone wszelkie niezbędne składniki.
Białko wegetariańskie
Mało znaną prawdą na temat białka jest to, że większość z nas spożywa znacznie więcej białka, niż potrzebuje nasz organizm. Zalecane normy: 0,66-0,8 g / kg masy ciała (dla zjadacza mięsa). Dla wegetarian norma jest wyższa, ponieważ białko roślinne jest gorzej wchłaniane: 1,2-1,4 g / kg, dla sportowców-wegetarian - do 1,8 g / kg. Jeśli chodzi o białko dla wegetarianina, głównym problemem jest spożycie pełnowartościowego białka. Kompletne białka to takie, w których proporcje niezbędnych aminokwasów są zbliżone do proporcji aminokwasów w ludzkim białku. Konieczne jest upewnienie się, że żywność zawiera produkty roślinne, które dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. Szczególne znaczenie ma aminokwas lizyna. Wiadomo, że białka zbożowe zawierają go niewiele, podczas gdy soja, tofu, tempeh, rośliny strączkowe, pistacje i komosa ryżowa bardzo dużo. Wegańskie źródła białka: soja, rośliny strączkowe, orzechy. Rośliny strączkowe to bardzo szeroka grupa produktów:
• Czarna fasola
• Biała fasola
• Groch włoski
• Groch
• Zielony groszek
• Arachid
Pełnoziarniste, brązowy ryż również zawiera niewielką ilość białka, ale liderem jest komosa ryżowa (1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej = 8 g białka).
Witamina D dla wegetarian
Ostatnie badania pokazują, że witamina D ma większy wpływ na zdrowie, niż wcześniej sądzono. Wiadomo, że poziom witaminy D zależy od tego, ile jest pobierane z pożywienia, a także od tego, czy dana osoba otrzymuje wystarczającą ilość światła słonecznego, ponieważ witamina jest syntetyzowana pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Istnieją dwie formy tej witaminy - D2 i D3, D2 (ergokalcyferol) jest odpowiedni dla wegetarian. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli nie masz dostępu do wystarczającej ilości światła słonecznego i nie jesz wystarczającej ilości pokarmów wzbogaconych witaminami, to witaminę D należy przyjmować jako suplement: 15 do 25 mcg dziennie (600- 1000 IU).
Wapń wegetariański
Dzieci potrzebują dużo wapnia, gdy dorastają, ale dorośli również potrzebują wapnia, ponieważ ich kości również muszą być zdrowe i mocne. Jeśli palisz, zapotrzebowanie na wapń wzrasta, ponieważ w tym przypadku jest on słabo wchłaniany. Oprócz tego, że jest niezbędny do utrzymania kości, wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i mięśni. Zalecenia dla dorosłych - 700 mg (minimum 525), dla dzieci i młodzieży - 1000-1300 mg. Na przykład, dodaj wzbogacone witaminami mleko sojowe (1 filiżanka zawiera 200-300 mg wapnia) lub sok pomarańczowy (250 mg) do pokarmów roślinnych bogatych w wapń. Aby uzyskać potrzebną witaminę z pożywienia, potrzebujesz 3 porcji pokarmów bogatych w wapń. Oto niektóre pokarmy roślinne bogate w wapń, których możesz spróbować: szpinak, kapusta brokułowa, biała kapusta, mleko sojowe, nasiona sezamu, tahini, brokuły, migdały, marchewka i ryż.
Żelazo wegetariańskie
Brytyjscy badacze żywienia odkryli, że wegetarianie i weganie w Wielkiej Brytanii mają średnio tak wysoki poziom żelaza, jak w populacji ogólnej. Okazuje się, że wystarczającą ilość żelaza można dostać na diecie wegetariańskiej. I to pomimo faktu, że biodostępność żelaza zawartego w pokarmach roślinnych jest mniejsza niż u zwierząt. (Żelazo „roślinne” nazywane jest niehemem, w przeciwieństwie do hemu, który ma dobrą biodostępność). Nie musisz martwić się żelazem, jeśli jesteś na zdrowej diecie i zróżnicowanej diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Jednak w tym celu konieczne jest, podobnie jak w przypadku białek, przestrzeganie zrównoważonej diety i przestrzeganie pewnych zasad żywieniowych.
Komentarze (0)