Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejCo to są nasiona lnu: Korzyści i skutki uboczne
Nasiona lnu są jednym z najbardziej wszechstronnych nasion, jakie mamy. Dziś można je zobaczyć w owsiance, miseczkach acai, smoothies i innych produktach spożywczych, ale wcześniej były one używane głównie do tworzenia tkanin.
Teraz, gdy coraz więcej ludzi staje się bardziej świadomych zdrowia i żywności, którą spożywają, nasiona lnu zyskały na popularności. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ oferują one wiele korzyści zdrowotnych. Jeśli chodzi o korzyści z nasion lnu, utrata wagi jest jednym z największych i jeden będziemy omawiać w szczegółach.
W tym artykule dowiemy się, czym są nasiona lnu, skąd pochodzą, jakie korzyści oferują, jak pomagają w utracie wagi, czy mają jakieś skutki uboczne i jakie są różne sposoby ich spożywania.
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane pochodzi z rośliny lnu, która jest uprawiana w krajach w całej Azji, Europie, a także w basenie Morza Śródziemnego. Nasiona te mają zwykle kolor od złoto-żółtego do czerwono-brązowego i zawierają fitoestrogeny, które są bardzo podobne do estrogenów. Nasiona lnu zawierają również olej i rozpuszczalny błonnik.
Obecnie len uprawiany jest głównie dla nasion, które są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i błonnik. Dzięki temu nasiona lnu stały się w ostatnich latach niezwykle popularne na scenie zdrowej żywności, a eksperci uznali je nawet za superżywność, którą należy włączyć do naszej codziennej diety.
Oczywiste jest, że korzyści płynące z siemienia lnianego są liczne, a jego regularne spożywanie może wzmocnić nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. W rzeczywistości, nasiona te stały się tak popularne, że zostały nawet dodane do karmy dla zwierząt domowych.
Biorąc to wszystko pod uwagę, nic dziwnego, że sama roślina lnu jest określana jako Linum usitatissimum, co po łacinie oznacza "najbardziej użyteczny". Nasiona lnu znane są również pod nazwami: alasi, aliviraaii, len zwyczajny, len brązowy i inne.
Korzyści płynące z siemienia lnianego
Jak już wspomnieliśmy, korzyści płynące z nasion lnu są liczne. Są one uważane za superfoods, co oznacza, że mają mnóstwo zdrowych właściwości, co czyni je niezbędnymi w naszej codziennej diecie. Poniżej omawiamy te korzyści w szczegółach.
Nasiona lnu są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do optymalnego funkcjonowania, a nasiona lnu są ich doskonałym źródłem. Nasiona te są bogate w kwas alfa-linolenowy lub ALA, który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, który jest w większości pochodzenia roślinnego. Kwas ALA nie jest wytwarzany naturalnie przez organizm, więc musisz go pozyskać z zewnętrznych źródeł, takich jak żywność, którą spożywasz.
Badania wykazały, że spożywanie ALA jest związane z niższym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
Nasiona lnu zawierają mnóstwo składników odżywczych
Rośliny lnu są jedną z najstarszych roślin uprawnych i występują w dwóch różnych rodzajach - brązowym i złotym. Oba rodzaje są jednak równie pożywne. Nawet tylko jedna łyżka stołowa zmielonych nasion lnu zawiera około 37 kalorii, 1,3 grama białka, 2 gramy węglowodanów, 1,9 grama błonnika, 3 gramy tłuszczu całkowitego, 0,3 grama tłuszczu nasyconego, 8 procent RDI witaminy B1, 2 procent RDI witaminy B6, 2 procent RDI folianu, 2 procent RDI żelaza, 2 procent RDI wapnia, 7 procent RDI magnezu i wiele innych składników odżywczych.
Nasiona lnu mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Nasiona lnu są bardzo bogate w lignany, które są związkami roślinnymi, które mają zarówno estrogenów i właściwości przeciwutleniające. Oba te związki są znane z tego, że obniżają ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka, a także są niezwykle przydatne w poprawie ogólnego stanu zdrowia. Zawartość lignanów w nasionach lnu jest do 8000 razy wyższa w porównaniu z innymi pokarmami roślinnymi.
Badania wykazały, że codzienne spożywanie nasion lnu może skutkować niższym ryzykiem rozwoju raka piersi, raka prostaty, raka okrężnicy i raka skóry. W przypadku dwóch ostatnich wymagane są dalsze badania.
Nasiona lnu mogą być w stanie obniżyć ciśnienie krwi
Wśród wielu korzyści płynących z nasion lnu, jedną z nich jest to, że mogą one pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Badanie wykazało, że u osób, które spożywały 30 gramów nasion lnu dziennie przez okres sześciu miesięcy, nastąpił spadek skurczowego ciśnienia krwi o 10 mmHg, podczas gdy rozkurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o 7 mmHg. U osób, które już przyjmowały leki na ciśnienie krwi, spadek ciśnienia był jeszcze mniejszy.
Nasiona lnu są bogate w wysokiej jakości białko
Nasiona lnu zawierają mnóstwo wysokiej jakości białka pochodzenia roślinnego, które jest bogate w kwas glutaminowy, kwas asparaginowy i aminokwasy. Różne badania wykazały, że białko z nasion lnu może poprawić i wzmocnić układ odpornościowy, zapobiec rozwojowi nowotworów, obniżyć poziom cholesterolu, a także ma właściwości przeciwgrzybicze.
Nasiona lnu mogą być w stanie obniżyć poziom cholesterolu
Korzyści płynące z nasion lnu obejmują ich zdolność do poprawy poziomu cholesterolu. Badanie przeprowadzone na osobach z wysokim poziomem cholesterolu wykazało, że u tych, którzy spożywali sproszkowane siemię lniane codziennie przez okres trzech miesięcy, poziom cholesterolu obniżył się aż o 17%, a poziom "złego" cholesterolu LDL spadł o prawie 20%.
Inne badanie wykazało, że osoby z cukrzycą doświadczyły wzrostu "dobrego" cholesterolu HDL o 12%, gdy przyjmowały jedną łyżkę stołową sproszkowanego siemienia lnianego dziennie przez okres jednego miesiąca. Oznacza to, że nasiona lnu są również doskonałe dla osób z cukrzycą typu 2.
Nasiona lnu mogą pomóc w utracie wagi i zarządzaniu nią
Korzyści z nasion lnu dla utraty wagi jest kolejną zaletą włączenia tych super nasion jako część codziennej diety. Jeśli chcesz schudnąć, to nasiona lnu mogą być Twoim go-to przekąska, ponieważ mogą one pomóc utrzymać głód na dystans.
Jak jeść nasiona lnu
Istnieje wiele sposobów na to, jak jeść siemię lniane. Można je spożywać w całości lub zmielone. Można je również przyjmować w postaci oleju lnianego. Możesz spróbować tych sposobów, jeśli chcesz włączyć nasiona lnu do swojej codziennej diety:
- Skrop siemię lniane mielone lub całe, albo w postaci oleju na sosie sałatkowymDodaj nasiona lnu do jogurtuSyp mielone nasiona lnu na płatki śniadaniowe lub miskę owsiankiDodaj nasiona lnu do smoothies. To również zagęszcza konsystencję smoothieUżywaj nasion lnu w wypiekach, takich jak ciasteczka, chleb i muffinyDodaj nasiona lnu do dań mięsnych, takich jak kurczak, wołowina i rybyDodaj nasiona lnu do wody pitnej.
To tylko kilka popularnych sposobów spożywania nasion lnu. Możesz również wypróbować różne opcje na własną rękę.
Nasiona lnu na odchudzanie
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, nasiona lnu odgrywają ważną rolę w diecie, jeśli chcesz schudnąć i/lub kontrolować swoją wagę. Dzieje się tak głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Błonnik pomaga Ci czuć się pełnym, co z kolei skutkuje mniejszym spożyciem kalorii na co dzień.
Innymi słowy, nasiona lnu pomagają zahamować apetyt, dając uczucie sytości łatwo i szybko. Nie musisz spożywać dużej ilości jedzenia, aby zaspokoić swój głód. Jeśli masz tendencję do podjadania między posiłkami i chcesz zmniejszyć spożycie żywności, to nasiona lnu są świetnym rozwiązaniem do kontrolowania apetytu. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść nasiona lnu dla utraty wagi, możesz włączyć je do swoich posiłków, zwłaszcza na śniadanie.
Badania wykazały, że uczucie głodu, jak również ogólny apetyt, można zmniejszyć po prostu dodając 2,5 grama mielonych nasion lnu do napojów. Dzieje się tak, ponieważ nasiona lnu są bardzo bogate w rozpuszczalny błonnik, który spowalnia trawienie w żołądku, wyzwalając tym samym różne hormony kontrolujące apetyt. To z kolei sprawia, że czujesz się najedzony.
Dodatkowo, po przejrzeniu łącznie 45 różnych badań w 2017 roku, naukowcy doszli do wniosku, że włączenie całych nasion lnu do diety może prowadzić do zmniejszenia obwodu talii, masy ciała, a także wskaźnika masy ciała (BMI).
Skutki uboczne stosowania nasion lnu
Chociaż korzyści płynących ze spożywania nasion lnu jest wiele, mogą one nie być dla wszystkich. Na przykład, osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit (IBD) lub zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny trzymać się z dala od nasion lnu. Dzieje się tak, ponieważ mogą one działać jak środki przeczyszczające i podrażniać ściany jelita grubego, co może prowadzić do zapalenia, a w niektórych poważnych przypadkach nawet do krwawienia.
Sugeruje się również, że ci, którzy doświadczają braku równowagi hormonalnej lub endometriozy, nie powinni spożywać nasion lnu, ponieważ mogą one naśladować działanie estrogenu na organizm.
Podsumowanie
Nasiona lnu są super nasionami, które mają wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia, a także mogą znacząco pomóc w utracie wagi. Dostarczają one organizmowi wielu składników odżywczych, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy i zapobiegając rozwojowi różnych chorób. Najlepsze jest to, że można je spożywać na wiele sposobów, w całości lub w postaci zmielonej.
Jednak ważne jest, aby pamiętać, że nie są to cudotwórcy. Należy zapewnić zdrową dietę, a także regularnie ćwiczyć, jeśli chcesz schudnąć skutecznie.
Najczęściej zadawane pytania (FAQs)
Next Read: 5 powodów, dla których warto sięgnąć po nasiona lnu Ostateczny przewodnik po żywności odchudzającej
Komentarze (0)