Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

Cytrynowe maślanki z polewą cytrynową

Witam w mojej obsesji na punkcie cytrynowych podpłomyków maślanych.

Nie jestem pewna, kiedy i gdzie zaczęła się moja fascynacja podpłomykami. Być może płomień zapłonął podczas mojej pierwszej herbaty w hotelu Victoria Falls w Zimbabwe. Mogła się też stopniowo rozwijać podczas jednego z wielu przyjęć dla dzieci/małżonków, na których byłam przez lata.

Gdziekolwiek lub kiedykolwiek się to zaczęło, jestem wdzięczna, że tak się stało!

Chociaż scones są potrawą "całoroczną", w naszym domu w jakiś sposób stały się synonimem świąt Bożego Narodzenia. Myślę, że najbardziej prawdopodobnym powodem jest to, że często piekę partie na prezenty dla nauczycieli, przyjaciół i rodzin na Boże Narodzenie. Chciałabym podarować talerz różnorodnych świątecznych ciasteczek, ale nie mam czasu na robienie ich w wielu wariantach. Chciałabym też zrobić jakieś wymyślne wypieki drożdżowe - jak te niebiańskie ciasteczka kawowe, które moja mama robi na Boże Narodzenie. Ale niestety, cały dzień (lub dni) poświęcony na pieczenie po prostu nie jest dla mnie teraz w zasięgu ręki.

Odkąd pamiętam, moja mała 4-osobowa rodzina cieszyła się tymi podpłomykami w świąteczny poranek z domowym dżemem truskawkowym. Wraz z naszymi cytrynowymi maślanymi podpłomykami, cieszymy się mnóstwem innych smakołyków, w tym sałatką owocową, greckim jogurtem, jajkami na twardo, jabłkowym cydrem/herbatą/kawą. To łatwe śniadanie, które można przygotować o 6:30 rano, kiedy dzieci są chętne do otwierania prezentów.

Jestem fanką klasycznych przepisów, które pasują do wielu okazji. To właśnie uwielbiam w tych cytrynowych maślanych scones. Cytryna jest fantastycznym smakiem o każdej porze roku. Podpłomyk o smaku cytrynowym z łatwością łączy się z różnymi dżemami i jest równie smaczny w wersji zwykłej, jak i bez! Oh la la!

Cytrynowa polewa naprawdę podnosi rangę tych podpłomyków. Gorąco polecam dodanie jej i NIE pomijanie lub skracanie!

Jeśli jednak ktoś z Was, czytających to, nie znosi cytryn (czy nadal możemy być przyjaciółmi?!), nie martwcie się! Ten przepis smakuje wspaniale, jeśli po prostu pominiesz wszystkie składniki cytrynowe (tzn. nie dodasz skórki ani soku do podpłomyków i pominiesz cytrynę w polewie).

Kiedy przychodzi czas na desery, są pewne klasyczne przepisy, z którymi nie należy zadzierać. TO jest jeden z takich przepisów. Proszę, obiecaj mi następujące rzeczy:

  • Nie będziesz używać niczego oprócz masła, aby zrobić te scones! Nie będzie zastępowania mąki pełnoziarnistej dla białej mąki! Tylko prawdziwa maślanka będzie używana! Nie ma mleka i octu DIY substytut!

To, do czego zmierzam, to fakt, że te podpłomyki są przeznaczone do delektowania się nimi takimi, jakie są. Proszę nie mieszać z dobrą rzeczą! Mam nadzieję, że staną się one miłym dodatkiem do Twojego świątecznego menu lub wysokiej herbaty też!

P.S. Jeśli lubisz desery o smaku cytrynowym, sprawdź nasz cytrynowy sernik z migdałami z tofu lub genialny cytrynowy przepis na ciasto warstwowe z jagodami, sprawdź ten przepis na blogu Sally's Bake!