Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

Fusilli z porami i kiełbasą

Inspiracje do nowych dań czerpię z różnych źródeł, w tym z restauracji, moich ulubionych blogów, kolekcji książek z przepisami, a także z domów przyjaciół i rodziny. Ten przepis wpadł mi jednak w oko, kiedy przeglądałam moją darmową roczną prenumeratę Canadian Living Magazine! (To była moja "nagroda", którą wybrałam, kiedy w końcu wymieniłam moje punkty Huggies po latach kupowania pieluch i chusteczek dla dzieci)! Wahoo!!!

Próbowałam znaleźć sposób na wykorzystanie reszty porów z naszego ogrodu, kiedy ten przepis wpadł mi w oko. Makaron, kiełbasa, pory i pomidorki koktajlowe ... wspaniała kolekcja smaków w jednym daniu i na tyle prosta, że nadaje się na cotygodniową kolację. DONE!

Czy często gotowaliście z porami? Ja dopiero zaczęłam w ciągu ostatnich kilku lat i nie jestem pewna, dlaczego zajęło mi to tak długo. Uważam, że mają prawie słodki smak, dużo bardziej łagodny niż zwykła biała cebula do gotowania i nie zadają mi bólu "cebulowych łez" przy krojeniu! Pory bardzo dobrze komponują się z wieloma potrawami - np. z omletami lub frittatami, różnymi zupami, a także po usmażeniu w każdym daniu, w którym zazwyczaj używa się cebuli.

Pory należą do rodziny warzyw o silnych właściwościach odżywczych, zwanej rodziną Allium, a ich kuzynami są cebula, szalotka, cebula włoska, czosnek i szczypiorek. Potrzebujesz więcej powodów, aby jeść pory, poza faktem, że smakują wyśmienicie?! Oto pięć najważniejszych, wysoko skoncentrowanych mikroelementów zawartych w porach!

1 filiżanka surowych porów zawiera:

  • 35-46% DRI dla witaminy K - "krzepiącej" witaminy; również ważnej dla zdrowia kości19% DRI dla witaminy B6 - "go to" dla setek reakcji enzymatycznych metabolizmu15% DRI dla miedzi - utrzymuje naczynia krwionośne, nerwy, układ odpornościowy i kości w zdrowiu14% DRI dla folianu - szczególnie ważny w czasie ciąży dla rozwoju cewy nerwowej12-18% DRI dla witaminy C - jak już mówiłam wcześniej, to nie tylko w pomarańczach ludzie!

A jeśli to nie jest wystarczająco imponujące, jest jeszcze więcej!

Pory i zdrowie oczu: wprowadź luteinę + zeaksantynę!

Zdecydowana większość badań nad tymi dwoma pigmentami karotenoidowymi odnosi się do zdrowia oczu. Istnieje wiele badań potwierdzających korzyści płynące z luteiny i zeaksantyny w zapobieganiu zaćmie i związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD). Pory, obok bazylii, pietruszki, szpinaku i jarmużu, są jednym z najbogatszych źródeł tych dwóch pigmentów.

Pory i zapobieganie rakowi: wprowadź kaempferol!

Kaempferol to rodzaj polifenolu i przeciwutleniacza, który występuje w dużej ilości w porach, a także w wielu innych owocach i warzywach. Ten przeciwutleniacz, podobnie jak inne antyoksydanty, może wymiatać wolne rodniki, co jest bardzo ważne, ponieważ wolne rodniki mogą powodować wiele uszkodzeń komórek. Co ważniejsze, naukowcy wykazali w warunkach laboratoryjnych (np. na płytkach Petriego), że ten flawonoid może być ukierunkowany/zabijać komórki rakowe na wielu etapach ich rozwoju, ale jest również wystarczająco inteligentny, aby utrzymać zdrowe komórki przy życiu! Gdyby tylko to samo można było powiedzieć o wszystkich chemioterapiach i radioterapiach...

Przygotowanie i gotowanie

Muszę przyznać, że dla mnie siekanie i przygotowywanie przepisów jest nieco bardziej czasochłonne, ponieważ główka pora jest zazwyczaj wypełniona brudem. (W ogrodzie pory są grabione, co pozwala większej części pora dojrzeć do białej główki, która jest częścią, której zazwyczaj używamy do gotowania). Najłatwiejszym dla mnie sposobem na ich przygotowanie jest posiekanie ich wszystkich, umieszczenie w durszlaku i dokładne przepłukanie wodą, aby zmyć wszelkie pozostałe zabrudzenia.

Ok, wracając do tego co dobre - oto przepis!

Fusilli z kiełbasą i porami

Zaadaptowane z Canadian Living Magazine, wydanie listopad 2012

Składniki:

  • 12 uncji pełnoziarnistego pszennego (lub bezglutenowego) makaronu fusilli225 g lub 8 uncji kiełbasek wieprzowych lub indyczych, usunięte osłonki2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin2 lub 3 pory (białe i jasnozielone części), przepołowione wzdłuż i pokrojone w poprzek szczypta soli i pieprzu¾ filiżanki bulionu z kurczaka o obniżonej zawartości sodu2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przepołowionych½ filiżanki parmezanu, startego¼ filiżanki świeżej pietruszki, posiekanej.

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente; odcedź, zachowując 1/2 szklanki płynu do gotowania. Tymczasem, w dużej patelni, gotuj kiełbasę na średnim ogniu, łamiąc się z tyłu łyżki, aż złocisty i chrupiący, około 5 minut. Z łyżką cedzakową, przenieść do miski. Odsączyć wszystko oprócz 2 łyżek tłuszczu z patelni, lub dodać oliwę z oliwek, jeśli nie ma wystarczającej ilości tłuszczu. Dodać pory, sól i pieprz do patelni; gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż lekko zmiękną, około 3 minuty. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż pory zmiękną, ale trochę płynu pozostanie, około 5 minut.Dodaj pomidory, parmezan, pietruszkę, makaron, zarezerwowany płyn do gotowania i połowę kiełbasy; gotuj, mieszając, aż pomidory lekko zmiękną, około 2 minuty.Podawaj z pozostałą kiełbasą i posypką z parmezanu na dobry początek!

I aby odpowiedzieć na to inne pytanie, które czai się z tyłu głowy ... tak, dietetycy jedzą makaron.

Wszystko zależy od porcji, moi przyjaciele.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz