Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejKilka pomysłów na fit śniadanie – szybkie, zdrowe i sprawdzone!
Śniadanie to doskonała okazja nie tylko do nasycenia ciała przed pracą, ale także wykazania się kreatywnością, zachwycając rodzinę i przyjaciół pysznymi, prostymi daniami.
Śniadanie jest ważne
To na śniadanie możemy pozwolić sobie na zjedzenie czegoś smacznego i ukochanego, a jednocześnie nieszkodliwego dla naszej sylwetki. To śniadanie uruchamia aktywację wszystkich układów organizmu. Brak porannego posiłku prowadzi do spadku poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje, że odczuwamy głód, prowokując do przekąsek, na które składają się najczęściej ciastka, cukierki, czekoladki… Brzmi groźnie, prawda? Najnowsze badania naukowców sugerują, że spożywanie połowy lub nawet więcej dziennego spożycia kalorii podczas śniadania nie tylko pomaga nam czuć się dobrze przez cały dzień, ale także pomaga utrzymać prawidłową wagę, a nawet przyczynia się do utraty wagi.
Śniadanie męskie
Zapiekanka to dobry wybór, jeśli chodzi o śniadanie fit. Istnieje niezliczona ilość odmian tego dania z szerokiej gamy potraw. Co ważne, przy jej pomocy można „pozbyć się” resztek wczorajszej kolacji. Makaron z cukinią, twarożkiem, zapiekanka ziemniaczana z mięsem (gotowane mięso z rosołu, kotlety lub kurczak pokrojony na kawałki), z grzybami (w tym solone) - to tylko kilka pomysłów na zapiekanki. Zapiekanka z mielonego makaronu
Produkty:
250-300 g makaronu (lub 500-600 g gotowanego),
350 g mięsa mielonego,
1 cebula,
2-3 jajka,
130 ml śmietany,
250 g sera.
Przygotowanie
Wieczorem ugotuj makaron i usmaż mięso mielone z drobno posiekaną cebulą. Do mięsa mielonego można dodać cienkie paski boczku / pokrojonej w kostkę cukinii / pomidorów. Rano pozostaje tylko wziąć naczynie, nasmarować olejem, nałożyć połowę makaronu na dno. Wymieszaj jajka, śmietanę, drobno starty ser (zostaw trochę sera na wierzchu). Na wierzch daj połowę mieszanki, na wierzch wyłożyć mięso mielone, na wierzch resztę makaronu i wlać mieszankę śmietany i jajek, posypać serem. Piec w piekarniku, aż masa zgęstnieje, a ser się zrumieni. Naczynie należy trochę zaparzyć, następnie pokroić na porcje i podać.
Śniadanie białkowe
To śniadanie dla osób aktywnych fizycznie, dla sportowców, dla tych, którzy regularnie odwiedzają siłownię. Ponadto istnieje wiele rodzajów diet białkowych.
Produkty:
500 g karkówki (pierś z indyka lub kurczaka),
1 duży świeży pomidor (lub 3-4 z puszki we własnym soku),
3 jajka,
5 łyżek. l. mleko,
2-3 łyżki. łyżki startego sera,
sól, mielony czarny pieprz, zioła,
olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie
Mięso pokroić w cienkie plasterki i szybko smażyć z obu stron na złoty kolor. Pokrój pomidory w kółka. Ułóż mięso w formie żaroodpornej, na wierzchu - pomidory. Ubij jajka z mlekiem, dodaj szczyptę soli. Mięso polać masą jajeczną, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej na 15 minut. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Śniadanie dietetyczne
Dla tych, którzy monitorują swoją wagę i są przyzwyczajeni do liczenia każdej kalorii w swojej diecie, oferujemy dwie opcje lekkich sałatek. Składniki do nich można przygotować wieczorem, a rano wystarczy szybko pokroić, napełnić i podać pyszne, niskokaloryczne sałatki, bogate w witaminy i mikroelementy, tak niezbędne dla zdrowia.
Sałatka z kalmarów z zieloną fasolką
Produkty:
300 g fileta z kalmara,
1,5 szklanki mrożonej fasolki szparagowej,
1 cebula,
1 łyżka. łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka. łyżka drobno posiekanych warzyw,
3 łyżki. łyżki sosu sałatkowego,
soli i czarnego pieprzu do smaku.
Przygotowanie
Pokrój ugotowaną kałamarnicę w paski, rozmroź fasolkę szparagową w kuchence mikrofalowej lub na patelni, ostudź i posiekaj. Cebule pokroić w paski, zalać wrzątkiem i marynować w occie balsamicznym przez kilka minut. Połącz przygotowane potrawy, wymieszaj, dodaj zielenie, polej sosem sałatkowym.
Sałatka z kurczaka z selerem i jabłkami
Produkty:
100 g gotowanego kurczaka,
1 korzeń selera,
1 jabłko,
1 cytryna,
100 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie
Pokrój kurczaka. Dodać gotowany seler, pokrojony w paski oraz surowe jabłko, obrane i pokrojone w kostkę. Dodaj sok z cytryny, polej jogurtem.
Komentarze (0)