Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejNajprostszy sposób na otwarcie granatu
Granaty są zdrowe i w sezonie! Ale krojenie ich może być trudne i niechlujne. Oto prosty sposób na otwarcie granatu i wydobycie soczystych nasion z jego wnętrza.
Tak bardzo jak tęsknię za letnimi produktami (brzoskwinie! borówki! arbuz!), tak bardzo staram się korzystać z zimowych produktów tak bardzo jak tylko mogę. Oznacza to, że kupuję dużo grejpfrutów i dodaję jarmuż do zup. Oznacza to również, że gromadzę zapasy granatów, które są nową obsesją mojego piątoklasisty! Więc najpierw, mały elementarz na temat granatów:
Kiedy jest sezon na granaty?
Granaty mają ograniczony sezon wegetacyjny. W Stanach Zjednoczonych, granaty są w sezonie od października do stycznia. Nie znajdziesz ich w sklepach poza tym okresem, więc łap je póki możesz!
Ok, więc jaką część granatu jesz?
Choć granaty wyglądają trochę jak jabłka, jada się rubinowo-czerwone nasiona znajdujące się w środku. Nasiona te nazywają się arils, są soczyste i cierpko-słodkie.
Czy granaty są dla Ciebie dobre?
Tak! Pół filiżanki pestek granatu zawiera trzy gramy błonnika (mniej więcej tyle, co kromka pełnoziarnistego chleba) i około jednej trzeciej witaminy C, której potrzebują małe dzieci w ciągu dnia. Zawierają również związki, które działają w organizmie jako przeciwutleniacze, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami.
Jak wybrać granat?
W sklepie wybierz granat, który jest ciężki jak na swój rozmiar, co oznacza, że jest pełen soczystych nasion. Pamiętaj, że kolor na zewnątrz NIE jest wskaźnikiem tego, jak słodki lub pyszny będzie w środku.
Jak długo granaty przechowywane są w lodówce?
Zaopatrz się w nie, gdy jest sezon na granaty (zwłaszcza gdy są w sprzedaży), ponieważ długo zachowują trwałość w lodówce. Schowaj je z tyłu szuflady na produkty, a będą dobre przez wiele miesięcy!
Jak otworzyć granat?
Istnieje kilka różnych sposobów, aby to zrobić, ale uważam, że ta metoda jest najłatwiejsza. Po pierwsze, odetnij górę granatu.
You might also like: The Easiest Way to Cut a Mango |
Zauważysz, że wzdłuż zewnętrznej strony granatu znajdują się wypukłe grzbiety. Używając noża do granatów, natnij granat od góry do dołu wzdłuż tych wypukłych grzbietów, nacinając tylko skórkę, a nie głęboko w nasiona.
Napełnij miskę chłodną wodą. Delikatnie wyciągnij sekcje nad miską, aby wyłapać wszystkie pestki i sok, które wypłyną.
Oto jak będą wyglądać przekroje. Ta biała część to pestka.
Najłatwiejszy sposób na otwarcie i zjedzenie granatu: Click to TweetDelikatnie wypchnij nasiona z sekcji kciukami, albo nad wodą, albo z sekcją zanurzoną w wodzie. Zaufaj mi, jest to o wiele mniej kłopotliwe niż robienie tego na desce do krojenia!
Nasiona opadną na dno miski, a pestka będzie unosić się na powierzchni. Usuń rdzeń z miski, a następnie odcedź nasiona od wody.
Jak jeść pestki granatu
- Jedz je świeże, wyciągnięte z ręki
- Zapakuj do pudełka na lunch
- Posypuj nimi sałatki
- Dodaj do płatków owsianych
- Dodaj do jogurtu
- Zmiksuj je w smoothie
- Użyj ich zamiast rodzynek do "mrówek na pniu".
- Umieść kilka sztuk w szklance wody gazowanej lub wina musującego
Komentarze (0)