Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejNaleśniki, które sprawiają wrażenie wymyślnych (ale są bardzo łatwe do zrobienia!)
wydają się wymyślne, ale tak naprawdę są łatwe do zrobienia! Oto szybki przepis na naleśniki, który sprawi, że Twoja rodzina z przyjemnością zje je na śniadanie.
Crepes to nie jest coś, co trzeba zachować na wymyślne brunche w restauracjach lub nawet na specjalne okazje.
Zwykle zachowywałam naleśniki na świąteczny poranek. Ale są one tak szybkie i proste w przygotowaniu, że zaczęłam podawać je częściej. Ostatnio przygotowałam porcję w niedzielne popołudnie, aby moi chłopcy mieli naleśniki na poniedziałkowy poranek, który jest u nas trudnym okresem w tygodniu. Ponieważ naleśnik posmarowany Nutellą i nadziany pokrojonymi bananami i truskawkami sprawia, że wstanie z łóżka jest trochę łatwiejsze.
YOU MIGHT ALSO LIKE:
Gofry pełnoziarnisteJak zrobić naleśniki
Składniki do zrobienia naleśników są proste: Mąka, mleko, jajka, masło i woda.
Ja przygotowuję ciasto naleśnikowe w blenderze, ale możesz je również dobrze wymieszać, aż będzie gładkie.
Oto szybki przepis na naleśniki, który pokocha Twoja rodzina: Kliknij, aby TweetnąćWlej jedną czwartą filiżanki ciasta naleśnikowego na nieprzywierającą patelnię posmarowaną odrobiną masła na średnim ogniu. Wiruj patelnią, aby uzyskać cienką, równą warstwę ciasta na patelni. Brzegi zaczną się gotować i staną się suche, a środek będzie bulgotał. Wtedy będzie gotowy do obrócenia, delikatnie, gumową szpatułką lub innym nieścieralnym narzędziem do przewracania.
Smaż przez dodatkowe 20-30 sekund z drugiej strony, a następnie zdejmij z patelni.
Kiedy już będziesz miał stos naleśników, Twoja rodzina może dodać słodkie lub pikantne nadzienie, które najbardziej lubi.
Co to jest biała mąka pełnoziarnista?
Do tego przepisu na naleśniki użyłam biał
ej mąki pszennej zamiast mąki uniwersalnej. Jest ona zrobiona z białej pszenicy (zamiast zwykłej czerwonej) i ma jaśniejszy kolor i łagodniejszy smak niż zwykła mąka pełnoziarnista. Ale tak jak w przypadku wszystkich pełnych ziaren, ziarna pszenicy nie zostały pozbawione żadnych części. Mąka jest więc naturalnie bogata w błonnik, żelazo, białko i witaminy z grupy B.Czy mogę przygotować naleśniki z wyprzedzeniem?
Tak, oto jak: Ułóż naleśniki do ostygnięcia, a następnie ułóż je w jednej warstwie, z kawałkiem pergaminu pomiędzy każdym z nich, i przechowuj w lodówce w torebce ziptop lub szczelnym pojemniku do 2-3 dni. Aby odgrzać, podgrzej na posmarowanej masłem patelni.
Czy mogę zamrozić naleśniki?
Tak! Aby zamrozić, ułóż naleśniki w stos, umieszczając między nimi arkusz folii plastikowej, pergaminu lub papieru woskowego, zawiń stos w folię plastikową i umieść w torbie do zamrażarki. Zużyj w ciągu trzech miesięcy. Aby odgrzać, podgrzej na posmarowanej masłem patelni. Napełnij i podawaj.
Czy patelnie z powłoką nieprzywierającą są bezpieczne?
Od dawna krążyły pogłoski, że patelnie z powłoką nieprzywierającą są niebezpieczne, ze względu na substancję chemiczną zwaną kwasem perfluorooktanowym (PFOA), która była używana do produkcji powłok nieprzywierających, takich jak teflon. Niektóre badania wykazały, że zwierzęta laboratoryjne i ludzie mieszkający w pobliżu lub pracujący w zakładach chemicznych produkujących PFOA mieli wyższe wskaźniki zachorowań na raka.
Producenci zaprzestali używania PFOA w 2012 roku, chociaż FDA twierdzi, że PFOA w nieprzywierających naczyniach i tak wyparowuje podczas procesu produkcyjnego (American Cancer Society zgadza się z tym i twierdzi, że nie ma żadnego znanego ryzyka związanego z używaniem patelni pokrytych teflonem).
Ale nadal istnieją chemiczne składniki powłoki, które mogą się rozpadać pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. Dlatego stosuj się do poniższych wskazówek:
- Podczas gotowania na patelniach z powłoką nieprzywierającą używaj tylko niskiej i średniej temperatury.
- Nie używaj żadnych przyborów ani narzędzi do czyszczenia, które mogłyby porysować powłokę.
- Wymień każdą patelnię z powłoką nieprzywierającą, która się odpryskuje lub łuszczy.
Pełnoziarniste naleśniki
Wydajność: 8 Prep Time: 5 minut Czas gotowania: 8 minut Total Time: 13 minutSzukasz wyjątkowego śniadania w tym sezonie wakacyjnym? Crepes wydają się wymyślne, ale tak naprawdę są łatwe do zrobienia - a kiedy już przygotujesz stos, każdy może wypełnić go tym, na co ma ochotę, na słodko lub pikantnie.
DrukujSkładniki
- 1 szklanka białej mąki pełnoziarnistej (lub 1/2 szklanki mąki uniwersalnej + 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki stołowe masła, roztopionego (plus więcej do posmarowania patelni)
Instrukcje
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest gęste (jak ciasto na naleśniki), dodaj łyżkę lub dwie mleka, aby je rozrzedzić.
- Lekko posmaruj masłem 8-10" nieprzywierającą patelnię i umieść na średnim ogniu.
- Wlej 1/4 szklanki ciasta na patelnię. Podnieś i przechyl patelnię w ruchu okrężnym, aby pokryć dno ciastem.
- Gotuj około 20-30 sekund lub do momentu, aż brzegi staną się suche i łatwo będzie je podnieść łopatką. Odwróć naleśnik łopatką. Gotuj jeszcze około 20-30 sekund lub do momentu, aż środek będzie gotowy, a następnie zdejmij naleśnik z patelni.
- Powtórz czynność z resztą ciasta.
- Podawać z ulubionym nadzieniem.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- OXO Good Grips Non-Stick 2-częściowy zestaw patelni
Informacje żywieniowe:
Plon:8 Wielkość porcji:1 naleśnikIlość na porcję: Kalorie:102TotalFat: 5gTłuszcz nasycony:2gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:2gCholesterol:55mgSód:49mgWęglowodany:12gFiber:2gSugar:0gProtein:4g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Francuska / Kategoria:Śniadania
Komentarze (0)