Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

New Brunswick Fiddleheads & Fiddlehead Greek Salad

Jeśli śledzicie moją serię Canada 150, to być może zastanawiacie się, dlaczego w maju nie było żadnego wpisu na ten temat. Cóż, prawdę mówiąc, wybrałam się na wspaniałe 2-tygodniowe wakacje z moim mężem w maju i miesiąc w zasadzie zniknął mi z oczu. Mam nadzieję, że łaskawie przyjmiecie ten "majowy" post spóźniony o kilka dni na początku czerwca.

Nowy Brunszwik

W tym miesiącu wyruszamy do naszej pierwszej morskiej prowincji, odwiedzając Nowy Brunszwik. Jeśli planujesz wycieczkę, pamiętaj, aby wypożyczyć samochód, jeśli możesz i wziąć jedną z pięciu głównych tras widokowych, które poprowadzą Cię wokół malowniczych wybrzeży, dolin i rzek. Możesz również odwiedzić Hartland w Nowym Brunszwiku i zobaczyć najdłuższy kryty most na świecie!

Fiddlheading w Nowym Brunszwiku

Jeśli zdarzy Ci się przyjechać wczesną wiosną, gdzieś pomiędzy kwietniem a majem, możesz chcieć spakować swój sprzęt turystyczny i znaleźć miejscowych, którzy zabiorą Cię przez lasy Nowego Brunszwiku w poszukiwaniu kanadyjskiego przysmaku wiosennego, fiddleheads, czyli paproci.

Zawsze jest pierwszy raz na wszystko.

Wielu Kanadyjczyków nie próbowało jeszcze tego niesamowitego warzywa, więc jeśli ty też nie próbowałeś, nie jesteś sam. Oto moje niezapomniane pierwsze doświadczenie z gotowaniem paproci.

Pierwszy raz ugotowałam skrzypce, kiedy chłopak mojej siostry (obecnie mój szwagier) przyszedł do naszego domu po raz pierwszy. Jako rodowita mieszkanka ZImbabwe, a obecnie mieszkanka Australii, chciałam ugotować mu prawdziwie "kanadyjski" posiłek i przygotowałam wiosenne danie składające się z grillowanych hamburgerów, domowych pieczonych słodkich ziemniaków i smażonych skrzypków.

To był mój pierwszy raz, kiedy gotowałem skrzypce, co było trochę ryzykowne, ale czułem, że trzeba wyciągnąć wszystkie przystanki, aby pokazać nasze bogate kanadyjskie jedzenie!

Chciałabym móc Wam powiedzieć, jak pyszne były te skrzypce i że całkowicie zakochałam się w tych futrzanych przyjaciołach, ale nie mogę powiedzieć, że pamiętam wiele z tego, jak wyszły skrzypce, ponieważ byłam zbyt zauroczona faktem, że nasz gość honorowy jadł swojego hamburgera nożem i widelcem! Prawdziwa historia; ten prawdziwy dżentelmen miał najlepsze maniery, jakich byłam świadkiem w całym moim życiu!

Pozyskiwanie skrzypiec

Jeśli chcesz spróbować tego kanadyjskiego skarbu kulinarnego, a nie mieszkasz w Nowym Brunszwiku lub nie masz łatwego dostępu do krzewu/lasu na swoim podwórku, możesz poszukać ich na lokalnym targu rolniczym, w większych sieciach sklepów spożywczych lub specjalistycznych sklepach spożywczych wczesną wiosną. Dodatkowo, w niektórych sklepach można je znaleźć przez cały rok w dziale z mrożonymi warzywami.

Jeśli po raz pierwszy szukasz paproci, pamiętaj, aby wybrać się na poszukiwania z ekspertem, aby nie zbierać niczego, co nie jest jadalne lub potencjalnie toksyczne. Nie wszystkie paprocie można jeść!

Czy to prawda, że skrzypce są trujące?

W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych paprocie były przyczyną kilku przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową, związanych z ich spożyciem na surowo lub po niedogotowaniu.

Aby zachować szczególną ostrożność, rząd Kanady zaleca, aby podczas gotowania ze skrzypcami postępować zgodnie z następującą procedurą:

  • Umyj fiddleheads w zimnej wodzie, kilka razy, zmieniając wodę za każdym razem i upewniając się, że usuniesz jak najwięcej brązowych, suchych plamWybierz albo gotuj fiddleheads przez 13-15 minut, albo gotuj na parze przez 10-12 minut.Zawsze wyrzucaj wodę z mycia/płukania/gotowania

Nie pozwól, aby cię to przestraszyło! Te przysmaki są zbyt dobre, aby je przegapić!

Wartości odżywcze skrzypionki

To wyjątkowe warzywo jest pełne wartości odżywczych. Jedna porcja skrzypokrzywy jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, ma niską zawartość tłuszczu, a nawet stanowi źródło białka. Są doskonałym źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B (niacyny i ryboflawiny), a także w niewielkich ilościach zawierają żelazo i wapń.

Oprócz wartości odżywczych, prawdziwym powodem, dla którego warto jeść skrzypce jest ich wspaniały smak, konsystencja i aromat!

Jak przyrządzać skrzypce

Po zastosowaniu się do opisanego powyżej sposobu czyszczenia i gotowania, można je wykorzystać w podobny sposób, jak szparagi - w zasadzie można je zastąpić jeden do jednego. Ugotuj je na parze, a następnie szybko podsmaż na patelni w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, po czym podawaj jako pyszny dodatek do każdego dania; wrzuć je do jajecznicy lub użyj jako dodatek do pizzy lub dania z makaronem. Natknęłam się na ten pyszny przepis na sałatkę grecką, w której wykorzystuje się skrzypce, aby uzyskać naprawdę wyjątkowy wygląd i wspaniały smak. Enjoy!

Grecka sałatka z fiddlehead

Dostosowane z Tourism New Brunswick; Robi 1 dużą miskę do serwowania; wystarczy, aby nakarmić tłum!

Składniki:

  • 2 filiżanki fiddleheads, gotowane na parze 10-12 minut1/2 czerwona cebula, posiekana1 angielski ogórek, posiekany1 pinta pomidorków cherry, przepołowione18-24 oliwki Kalamata, całe lub przepołowione14 listków bazylii, grubo posiekane24 listki oregano, grubo posiekane1 filiżanka sera feta, kruszonego lub pokrojonego w kostkę1-2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej1-2 łyżki czarnego pieprzu1/4 filiżanki octu balsamicznego1/2 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine2 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego (przybranie; opcjonalnie)1-2 plasterki cytryny (dekoracja; opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W średniej wielkości misce do miksowania, połącz razem gotowane na parze skrzypce, czerwoną cebulę, ogórek, pomidory, oliwki, świeżą bazylię i oregano. W małej misce lub szklanej miarce, ubij razem oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dodać ser feta, wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem, wymieszać ponownie i dodać świeżo posiekany szczypiorek oraz plasterek cytryny jako dekorację.

 

 

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz