Najnowsze artykuły

Dieta pudełkowa bez laktozy: Życie pełne...

Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...

Czytaj Więcej

Obfity wegański barszcz z buraków

Sezon na zupy nadszedł! (Czy ktoś jeszcze jest podekscytowany?!) Ostatniej zimy na nowo wymyśliłam standardowe danie z mojego dzieciństwa, tworząc ten obfity wegański barszcz buraczany i jestem podekscytowana, że mogę go znowu przygotować. Dorastając w rosyjskiej rodzinie mennonitów, barszcz buraczany często pojawiał się na niedzielnym obiedzie w domu mojej mamy. Moja Oma wyrażała miłość i radość na wiele sposobów, a tworzenie pysznego jedzenia było zdecydowanie głównym z nich.

Kiedy po raz pierwszy zostałam wegetarianką, jestem pewna, że nie do końca rozumiała, dlaczego ktoś miałby nie jeść mięsa (biorąc pod uwagę, że dorastała w świecie, w którym głód był druzgocącą rzeczywistością). Mimo to, skrupulatnie wydłubywała wszystkie kawałki mięsa z mojej miski barszczu, żebym mogła go zjeść. Nie do końca zdawała sobie sprawę, że wyjęcie mięsa z zupy nie czyni jej wegetariańską. Jednak gest ten był tak troskliwy, że często i tak zjadałam zupę.

Szybko do przodu o 20 lat i postanowiłem faktycznie "zweganizować" jej zupę. Wyjęłam całą wołowinę i zamieniłam ją na jęczmień perłowy i białą fasolę kidney. Następnie dodałam wszystko to, co zwykle: kapustę, marchew, buraki i mnóstwo smacznego koperku.

Ten obfity wegański barszcz buraczany smakuje wyśmienicie i dostarcza również bogatych w składniki odżywcze produktów, które odżywią Ciebie i Twoją rodzinę tej zimy. (I myślę, że zostałby zaaprobowany przez Omę).

Odżywcze supergwiazdy tego obfitego wegańskiego barszczu z buraków:

Buraki: Zawierają dietetyczne azotany, które przekształcają się w tlenek azotu w organizmie i mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Tlenek azotu w burakach może również poprawić wyniki sportowe. Buraki zawierają pigment o nazwie betalaina, który ma właściwości przeciwzapalne.

Jęczmień perłowy: Zawiera dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, zwanego beta-glukanem. Beta-glukan może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów. Jest to również błonnik prebiotyczny, który może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.

Biała fasola Kidney: Zawierają antyoksydanty, błonnik i białko pochodzenia roślinnego.

Szukasz innych smacznych zup w tym sezonie? Sprawdź naszą pyszną zupę dyniową z soczewicy na bazie roślin!

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz