Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejPodstawowy przepis na guacamole, który zdobędzie pochlebne recenzje
podstawowy przepis na guacamole nie może być łatwiejszy z zaledwie czterema prostymi składnikami. Przygotuj to łatwe guacamole i czekaj na komplementy!
Wiesz, kiedy ktoś zachwyca się twoją nową spódnicą, a ty czujesz się zobowiązana wyznać, że dostałaś ją za 3,99$ na wyprzedaży w Target, jakbyś uciekła z jakąś zbrodnią?
Tak właśnie czuję się z tym guacamole.
Kiedy zabieram ten podstawowy przepis na guacamole na potluck lub serwuję je na imprezie, zawsze dostaję komplementy na jego temat - i ktoś nieuchronnie pyta o przepis.
Wtedy czuję się owczo, bo to jest SO. DARN. PROSTY. Upadam więc na siebie, tłumacząc, że tak naprawdę nie zasługuję na pochwały.
Ale ich to nie obchodzi. To jest dobre i chcą przepis.
Więc, tak jak z twoją nową spódnicą: Po prostu przyjmij komplement!
Jak zrobić ten podstawowy przepis na guacamole?
Większość przepisów guacamole są bardziej wyszukane niż ten jeden, wzywając do cebuli, pomidora, lub papryki. Ale jestem przekonany, że powodem, dla którego ten przepis dostaje tyle miłości jest to, że proste, świeże, smaki naprawdę świecą przez.
Tak, Guacamole jest dla Ciebie dobre!
Awokado jest bogate w tłuszcz, dlatego ma reputację dekadenckiego (to, i fakt, że jest podawane z frytkami i margaritą!).
Ale większość tłuszczów zawartych w awokado to zdrowe tłuszcze jednonienasycone, te same, które znajdują się w oliwie z oliwek i które, jak wykazały badania, korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Jak rozpoznać, kiedy awokado jest gotowe?
To jest pytanie za milion dolarów! Oto kilka rad od Rady Producentów Awokado Hass na temat wyboru i przechowywania awokado:
- Umieść awokado w dłoni i delikatnie je przyciśnij. Dojrzałe awokado będzie w dotyku miękkie, ale nie mięsiste.
- Unikaj awokado, które ma wgłębienia w skórce.
- Przechowuj dojrzałe awokado w lodówce, jeśli nie jesteś gotowy do jego użycia. W ten sposób zachowają trwałość przez kilka dni.
- Umieść awokado w papierowej torbie razem z jabłkiem lub bananem, aby przyspieszyć dojrzewanie.
- Wybierz twarde awokado, jeśli nie musisz go używać przez kilka dni. Trzymaj je na ladzie, aby dojrzało.
Najlepszy sposób na krojenie awokado
Pokrój awokado wzdłuż wokół środkowego dołu, a następnie przekręć połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Użyj łyżki, aby ostrożnie usunąć pestkę. Wydłub miąższ łyżką lub pokrój połówki na plasterki i obierz je ze skórki.
Przejdź do treściGuacamole bez komplikacji
Czas przygotowania: 5 minut Total Time: 5 minut DrukujSkładniki
- 2 dojrzałe awokado
- Sok z 1 średniej limonki
- Dwa małe ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone (lub 3/4 łyżeczki czosnku w proszku)
- 1/2 łyżeczki soli
- Opcjonalnie: garść świeżej, posiekanej kolendry
Instrukcje
- Pokrój awokado wzdłuż i przekręć, aby je otworzyć. Wyciągnij miąższ do małej miseczki.
- Dodaj sok z limonki, czosnek, sól i kolendrę (jeśli używasz).
- Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż do połączenia.
- Podawać natychmiast. Aby przechowywać resztki, nacisnąć folię plastikową na powierzchnię guacamole (aby zapobiec brązowieniu) i przechowywać w lodówce.
Informacje o wartościach odżywczych:
Plon:8 Wielkość porcji:1 porcjaIlość na porcję: Kalorie:125TotalFat: 7gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:6gCholesterol:0mgSód:179mgWęglowodany:16gFiber:5gSugar:8gProtein:2g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska
Komentarze (0)