Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejSalsa z truskawek i mango z Ontario
Ontario - "Piękna woda"
W tym poście przedstawię moje uprzedzenia, ponieważ jestem urodzoną i wychowaną w Ontario dziewczyną z farmy! Chociaż Ontario może nie mieć surowego piękna zachodu, pogodnego piękna wschodu lub nietkniętego piękna północy, wierzę, że bogata różnorodność jego miast, wzgórza rolnicze, wspaniałe jeziora i piękne lasy sprawiają, że jest to piękno samo w sobie!
Czy wiesz, że słowo Ontario pochodzi od irokeskiego słowa oznaczającego piękną wodę/jezioro? Biorąc pod uwagę ponad 250 000 jezior w Ontario i jedną piątą słodkiej wody na świecie, wydaje się, że jest to odpowiednia nazwa.
Truskawki z Ontario?
Być może zdziwił Cię fakt, że zdecydowałem się wyróżnić ontaryjskie truskawki jako charakterystyczny produkt spożywczy uprawiany w Ontario. Prawdę powiedziawszy, było wiele innych pożywnych pokarmów, które mogłam wybrać, a które byłyby bardziej reprezentatywne dla głównych upraw i zwierząt hodowlanych generujących dochód tej prowincji.
Mój mąż błagał mnie, abym wyróżniła ontaryjski bekon, ale niestety tym razem przegrałam...
Ponieważ jednak jest koniec czerwca i w przededniu obchodów 150. urodzin Kanady, chciałam wyróżnić coś CZERWONEGO i JAJECZNEGO! Przez cały rok marzę o nadejściu lokalnych truskawek, po tym jak przetrwały długą zimę bezsmakowego importu.
My, Kanadyjczycy, kochamy nasze truskawki, czego dowodem jest fakt, że konsumpcja truskawek wzrosła o 73% w ciągu ostatnich 10 lat.
Oto kilka fascynujących statystyk dotyczących ontaryjskich truskawek:
- Ontario jest drugim co do wielkości producentem kanadyjskich truskawek, zaraz za QuebekiemOntario ma największą liczbę kanadyjskich producentów truskawek - 663 plantatorówOntario wyprodukowało 23% krajowych zbiorów truskawek w 2011 roku, tylko za QuebekiemDochód z truskawek w Ontario został oszacowany na 18,6 milionów dolarów w 2011 roku
Jagodowe i pożywne!
Zdjęcie zrobione przez Ciebie naprawdę w rodzinnym sklepie Herrle's Farm Market w Ontario.
Nie jestem pewna, czy kiedykolwiek spotkałam kogoś, kto nie lubi truskawek. Ich soczysty, słodki smak sprawia, że są one ulubionym owocem zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Już od dawna wiemy o korzyściach płynących z jagód dla naszego zdrowia, ale na wypadek, gdybyś potrzebował odświeżenia, oto główne punkty:
- Truskawki są owocem o niskim indeksie glikemicznym, co czyni je zdrowym wyborem dla każdegoBogate w witaminę C, foliany i wiele innych minerałówZawierają około 50 kalorii na 1 filiżankę przepołowionych lub pokrojonych jagód i 3 gramy błonnikaWysoka zawartość związków fenolowych (tj. flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy)Właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwrakowe! Innymi słowy, pomagają zmniejszyć stan zapalny, ograniczają rozwój chorób sercowo-naczyniowych i zapewniają ochronę przed różnymi nowotworami.
Pomyśl poza truskawkami i lodami!
Ze względu na ich słodką, dekadencką naturę, zazwyczaj łączymy truskawki z lodami, bitą śmietaną lub ciastem truskawkowym. Chociaż są one naprawdę pyszne, to z pewnością nie są to sposoby, które powinniśmy jeść nasze jagody przez cały czas.
Zamiast tego, lubię myśleć o wytrawnych sposobach, aby cieszyć się moimi jagodami ... w sałatce szpinakowej, sałatce caprese lub ... w salsie!!!
Salsa truskawkowa z mango
Ta zachwycająca słodko-pikantna salsa jest przepysznym, wszechstronnym daniem. Nosi się jako samodzielna salsa podawana z chipsami tortilla, ale wierzę, że jest jeszcze lepsza, gdy jest sparowana ze świeżą białą rybą, taką jak tilapia, sola lub dorsz, albo z grillowanym kurczakiem lub piersią indyka. Masz trochę resztek? Podawaj ją rano jako dodatek do jajek i tostów!
Składniki
- 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę1 filiżanka truskawek, posiekane1/2 awokado, posiekane1/3 filiżanki czerwonej cebuli, posiekanej1/2 małej papryki jalapeno, posiekanej i zmielonej2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki1/4 filiżanki kolendry, posiekanej2 łyżki cukru lub miodu1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/4 łyżeczki mielonego kminkuŚwieżo zmielona sól i pieprz
Metoda
- Połącz wszystkie składniki w małej lub średniej misce do mieszania. Podawaj natychmiast lub przykryj i odstaw do lodówki.
Uwaga: jeśli nie zamierzasz jeść salsy od razu, najlepiej jest poczekać z pokrojeniem awokado do momentu podania, aby uniknąć zrumienienia. Możesz również połączyć truskawki z resztą salsy tuż przed jedzeniem, aby sok z truskawek nie odbarwił mango.
Komentarze (0)