Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejWegańskie muffiny bananowo-malinowe
Jedzenie owoców podczas zimowych miesięcy może być wyzwaniem. Zaczynam być zmęczona tymi samymi starymi jabłkami i pomarańczami! Używanie mrożonych owoców to świetny sposób, aby utrzymać spożycie owoców i uniknąć wyższych cen i mniejszego wyboru świeżych owoców.
Często robię partię lub dwie muffinów w weekend, a następnie zamrażam je na szybkie przekąski i dodatki do lunchu w ciągu tygodnia. Przypadkowo wymyśliłam ten przepis na drugi dzień, bazując na tym, co mieliśmy w domu i wyszły naprawdę smaczne! (Czyż nie uwielbiacie, kiedy tak się dzieje?!)
Uważam, że maliny stanowią miłą odmianę od typowych muffinów z jagodami.
Zrobiłam je w wersji wegańskiej, ponieważ nie miałam w domu jajek, ale z łatwością możesz zastąpić 1 duże jajko lnianym w przepisie. Podobnie, możesz użyć masła zamiast oleju z awokado. Zrobiłam je również w jednej misce (wiem, to nie jest technicznie poprawne przygotowanie muffinów, ale jestem dietetykiem-buntownikiem) - mniej naczyń do sprzątania to zawsze dobra rzecz!
Dla wszystkich moich sportowców napędzanych węglowodanami, każda muffinka zawiera około 25 gramów wysokiej jakości węglowodanów, więc są świetnym dodatkiem do przedtreningowej przekąski!
Komentarze (0)