Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejZdrowy przepis na wegetariańskie nuggetsy, które dzieci uwielbiają!
Veggie Nuggets jest zdrowy, przyjazny dzieciom i prosty w wykonaniu. Idealne do lunch boxów i na przekąski.
Jako mama, uważam te prawdy za oczywiste:
- Dzieci uwielbiają jedzenie palcami.
- Dzieci uwielbiają maczanie.
- Dzieci uwielbiają nuggetsy.
Cóż, przynajmniej moje dzieci tak uważają.
Ten przepis na wegetariańskie nuggetsy trafia w dziesiątkę, jeśli chodzi o przyjazność dla dzieci. Ponieważ czasami warzywa mogą być trudne do sprzedania z młodszym zestawem.
Nie jestem fanką "ukrywania" warzyw w innych potrawach jako jedynego sposobu ich podawania - uważam, że świeże warzywa powinny być również stałe na stole. Ale JESTEM fanką próbowania różnych sposobów ich przyrządzania.
You might also like: Chrupiące nuggetsy z tofu zrobione we frytownicy |
Jak zrobić wegetariańskie nuggetsy dla dzieci
Na szczęście możesz pozwolić, aby twój robot kuchenny wykonał tutaj dużo pracy (jest to klasyczny robot kuchenny Cuisinart
, który mam od lat).Umieść rozdrobnione marchewki, gotowane na parze brokuły, czosnek, jajka, 1 filiżankę bułki tartej, ser, cebulę w proszku i czarny pieprz w robocie kuchennym i pulsuj przez 15 sekund lub do momentu, aż dobrze się połączą. Mieszanka powinna łatwo formować się w kulę. Jeśli jest zbyt krucha, dodawaj wodę po jednej łyżeczce, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
Uformuj masę w kulki, około łyżki stołowej każda (używam tej łopatki do ciasteczek
do wielu zadań, w tym do tego). Powinieneś uzyskać około 25 nuggetsów. Spłaszcz lekko na okrągłe krążki o grubości około 1/2 cala.Umieść pozostałą bułkę tartą w płytkim naczyniu. Obtoczyć każdy nuggets wegetariański w bułce tartej.
Rozgrzać olej na patelni na średnio-wysokim ogniu, aż zacznie skwierczeć, gdy skropi się go kroplami wody. Ułóż nuggetsy na patelni i smaż około 4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Być może trzeba będzie to zrobić w 2-3 partiach, w zależności od wielkości patelni.
Podawaj te wegetariańskie nuggetsy na ciepło lub na zimno z ketchupem, sosem BBQ, musztardą miodową lub innym ulubionym dipem.
Te łatwe, domowej roboty Veggie Nuggets byłyby zabawne dla przekąsek lub posiłków lub schowane do pudełek na lunch.
Czy te wegetariańskie nuggetsy są zdrowe?
Tak! Każda porcja ma trzy gramy błonnika i osiem gramów białka. Są one smażone na patelni (NIE w głębokim tłuszczu), ale przepis używa bardzo mało oleju.
Czy można zamiast tego upiec te wegetariańskie nuggetsy?
Tak! Przepis jest zaadaptowany z bloga Red Round or Green, a ona piecze swoje nuggetsy. Możesz zobaczyć oryginalną wersję tutaj.
Ale pamiętaj, że podczas gdy ten przepis wzywa do ich smażenia na patelni, używasz tylko jedną łyżkę oleju na 25 nuggetsów - to nie jest dużo w ogóle w porównaniu do czegoś, co jest naprawdę "smażone".
Możesz również polubić: Tofu Buddha Bowls przyjazne dla dzieci |
Czy można zamrozić wegetariańskie nuggetsy?
Tak! Pozwól im ostygnąć i umieść w torbie do zamrażania, wyciśnij jak najwięcej powietrza. Aby, rozmrozić w lodówce, a następnie ponownie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub tosterze, aż do podgrzania przez.
Czy to są wegańskie wegetariańskie nuggetsy?
To są wegetariańskie wegetariańskie nuggetsy. Aby zrobić te wegańskie wegetariańskie nuggetsy, zastąp wegański ser zwykłym serem i użyj jajek lnianych w miejsce jajek.
Jak zrobić dwa jajka lniane:
Połącz dwie łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego z sześcioma łyżkami wody, wymieszaj i pozwól mu usiąść na co najmniej pięć minut, aby zgęstnieć. Użyj tej mieszanki zamiast jajek w tym przepisie.Co mogę podać z tymi wegetariańskimi nuggetsami?
Podawaj te wegetariańskie nuggetsy z ketchupem, sosem bbq, sosem miodowo-musztardowym lub jakimkolwiek innym sosem, który Twoje dzieci uwielbiają.
Mam nadzieję, że ty i twoje dzieci polubicie te wegetariańskie nuggetsy!
Veggie Nuggets
Plon: 25 nuggetsów Prep Time: 20 minut Czas gotowania: 8 minut Total Time: 28 minutTe wegetariańskie nuggetsy są zdrowe, przyjazne dzieciom i proste do zrobienia. Idealne do lunch boxów i na przekąski.
DrukujSkładniki
- 1 filiżanka poszatkowanej marchewki
- 3 filiżanki brokułów w płatkach
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki przyprawionej bułki tartej, podzielonej
- 3/4 szklanki rozdrobnionego sera cheddar
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Instrukcje
- Poszatkować marchew (używam przystawki do rozdrabniania w moim robocie kuchennym).
- Brokuły gotować na parze w mikrofalówce przez dwie minuty lub do miękkości.
- Umieść rozdrobnioną marchew, brokuły gotowane na parze, czosnek, jajka, 1 filiżankę bułki tartej, ser, cebulę w proszku i czarny pieprz w robocie kuchennym i pulsuj przez 15 sekund lub do momentu, aż dobrze się połączą. Mieszanka powinna łatwo formować się w kulę. Jeśli jest zbyt krucha, dodawaj po jednej łyżeczce wody, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
- Uformuj masę w kulki, około łyżki stołowej każda (ja używam łopatki do ciasteczek). Powinieneś otrzymać około 25 nuggetsów. Spłaszcz lekko na okrągłe krążki o grubości około 1/2 cala.
- Umieść pozostałą 1/4 szklanki bułki tartej w płytkim naczyniu. Obtoczyć każdy nuggets wegetariański w bułce tartej.
- Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu, aż zacznie skwierczeć, gdy skropi się go kropelkami wody.
- Ułóż nuggetsy na patelni i smaż około 4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Możesz potrzebować zrobić to w 2-3 partiach, w zależności od wielkości patelni.
- Podawać z sosem miodowo-musztardowym, ketchupem lub innym ulubionym dipem.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Cuisinart Classic 7-Cup Food Processor
Informacje o wartościach odżywczych:
Plon:8 Wielkość porcji:3 nuggetsyIlość na porcję: Kalorie:175TotalFat: 8gTłuszcz nasycony:3gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:4gCholesterol:57mgSód:371mgWęglowodany:19gFiber:3gSugar:3gProtein:8g © Adaptacja z Red Round or Green Kuchnia: Amerykańska
Komentarze (0)