Dieta pełna smaku i komfortu, jednocześnie pozbawiona laktozy, to rozwiązanie, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. O czym warto wiedzieć...
Czytaj WięcejCholesterol Plan diety: Rodzaje, objawy i pokarmy do jedzenia
Cholesterol jest związkiem organicznym, który nasz organizm wytwarza, aby pomóc w budowie błon komórkowych i produkcji hormonów, takich jak testosteron i estrogen. Większość cholesterolu niezbędnego do procesów zachodzących w naszym organizmie jest naturalnie wytwarzana przez wątrobę. Pozostała część jest pozyskiwana z produktów mlecznych, mięsa, jaj, ryb, drobiu i innych źródeł pokarmowych.
Wątroba reguluje poziom cholesterolu w naszym organizmie. Po spożyciu go jako część naszej diety, nasze jelito cienkie wchłania i metabolizuje go, a następnie przechowuje go w wątrobie. Wątroba wydziela go jak i kiedy jest to wymagane przez organizm. Nadmiar cholesterolu jest szkodliwy dla naszego organizmu, ponieważ gromadzi się on w złogach wzdłuż wewnętrznych ścian naszych tętnic i powoduje ich zwężenie. Kiedy nasze tętnice zwężają się, zmniejsza się przepływ krwi w naszym organizmie. W przypadku pęknięcia blaszki miażdżycowej może utworzyć się skrzep krwi, który całkowicie zatrzyma przepływ krwi. Tak powstały skrzep może być przyczyną zawału serca, jeśli wystąpi w którejś z tętnic wieńcowych serca. Lekarze i dietetycy zachęcają nas do spożywania diety o niskiej zawartości cholesterolu właśnie z tego powodu.
Spis treści
- Rodzaje cholesteroluZakres cholesteroluObjawy cholesteroluDieta na obniżenie poziomu cholesteroluDieta na obniżenie poziomu cholesteroluDieta na obniżenie poziomu cholesteroluPodsumowanieCzęsto zadawane pytania(FAQ)
Rodzaje cholesterolu
Być może słyszałeś o "dobrym" rodzaju i "złym" rodzaju - ale co dokładnie sprawia, że cholesterol jest dobry lub zły? Dowiedzmy się poniżej. Cholesterol występuje głównie w dwóch rodzajach.
LDL
LDL lub Low-Density Lipoprotein jest to, co jest znane jako "zły" cholesterol. Nadmiar LDL może być niezwykle szkodliwy dla organizmu, ponieważ predysponuje do powikłań zdrowotnych, takich jak udar mózgu czy choroby serca. Cholesterol, który zawiera poziom białka, który jest nawet mniejszy niż LDL, nazywany jest VLDL lub lipoproteinami o bardzo niskiej gęstości.
HDL
HDL, czyli Lipoproteina o Wysokiej Gęstości, ma za zadanie usuwać cholesterol z naszego krwiobiegu. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, ale jest to spowodowane wysokim poziomem HDL, nie masz powodów do obaw o swoje zdrowie. Wysoki poziom HDL w Twoim organizmie jest zabezpieczeniem przed chorobami serca i tętnic oraz udarami.
Triglicerydy to kolejny typ składnika tłuszczu w naszej krwi, na który powinniśmy uważać. Kiedy spożywamy więcej kalorii niż potrzebuje nasz organizm, kalorie te przekształcają się w trójglicerydy. Trójglicerydy mogą przyczynić się do odkładania się płytki nazębnej wzdłuż naszych tętnic, jeśli posiadamy więcej LDL we krwi niż HDL. Jedzenie diety niskocholesterolowej może pomóc kontrolować poziom cholesterolu poprzez obniżenie zawartości LDL i trójglicerydów oraz poprawę stosunku HDL w naszej krwi.
Zakres cholesterolu
Twój poziom cholesterolu może określić ryzyko rozwoju chorób serca. Poziom ten nie może być mierzony w sposób jednolity, ponieważ różni się w zależności od wieku, płci i wagi. Z wiekiem nasz organizm produkuje więcej cholesterolu. Zwykle mierzy się go, aby uzyskać indywidualne wyniki dotyczące zawartości cholesterolu całkowitego, LDL i HDL. Powinniśmy dążyć do utrzymania niskiego poziomu zarówno cholesterolu całkowitego, jak i LDL. Wysoki poziom HDL, z drugiej strony, jak już wspomniano, jest skuteczny w zapobieganiu chorobom serca.
Dzieci zazwyczaj nie są narażone na ryzyko posiadania wysokiego poziomu cholesterolu, ale istotne jest, aby monitorować i utrzymywać go na niskim poziomie. Trwały okres niezarządzane cholesterolu może być niezwykle trudne do leczenia. Zauważono, że mężczyźni mają tendencję do posiadania wyższego poziomu cholesterolu. Kobiety natomiast, mają tendencję do doświadczania wysokiego poziomu cholesterolu w okresie menopauzy.
Poziom cholesterolu dla dzieci
- Dzieci powinny mieć idealny poziom cholesterolu całkowitego poniżej 170mg/dl. Odczyt 170 do 199mg/dL jest uważany za graniczny, a powyżej 200 jest uważany za narażający je na poważne ryzyko zdrowotne.Poziom LDL u dzieci nie powinien przekraczać 110mg/dL. Odczyt 110-129mg/dL jest uważany za graniczny. LDL wynoszący powyżej 130mg/dL jest uważany za wysoki.
Poziom cholesterolu dla dorosłych
- U zdrowej osoby dorosłej poziom cholesterolu całkowitego wynosi poniżej 200mg/dL. Zawartość cholesterolu całkowitego pomiędzy 200-239 mg/dL jest uważana za granicznie wysoką, a pomiar przekraczający 240mg/dL jest uważany za wysoki i stanowi powód do niepokoju.Zawartość LDL u osoby dorosłej powinna mieścić się w granicach 100mg/dL. Odczyt do 129mg/dL jest uważany za prawidłowy dla osób bez predyspozycji do chorób serca. Gdy pomiar LDL mieści się w przedziale 129mg/dL i 159mg/dL, uważa się, że zawartość LDL jest na granicy normy. 160-189mg/dL jest uważane za wysokie, a czytanie powyżej 190mg/dL jest uważane za bardzo wysokie stężenie cholesterolu LDL we krwi.Dorośli powinni dążyć do utrzymania zawartości HDL na poziomie co najmniej 40mg/dL. Uważa się, że każda niższa wartość przyczynia się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób serca. Odczyt HDL na poziomie 41-59 mg/dL jest uważany za granicznie niski u dorosłych. Idealnie, jako osoba dorosła, powinieneś mieć zawartość HDL około 60mg/dL lub wyższą.
Objawy cholesterolu
Objawy wysokiego poziomu cholesterolu często nie są bardzo widoczne. W rezultacie, możesz mieć wysoki cholesterol i nawet o tym nie wiedzieć. Ciało z wysokim poziomem cholesterolu przechowuje jego nadmiar w tętnicach. Te tętnice są odpowiedzialne za przenoszenie krwi z naszego serca do reszty naszego ciała. Nagromadzenie cholesterolu w naszym organizmie nazywane jest blaszką miażdżycową. Z upływem czasu blaszki te twardnieją, uciskając tętnice. Jeśli w Twoim organizmie nagromadzą się duże pokłady tych blaszek, może dojść do zablokowania tętnic.
Dodatkowo, blaszki te mogą czasami pękać i tworzyć skrzepy krwi, które zatrzymują standardowy przepływ krwi. Zablokowanie tętnic, w przypadku tętnic doprowadzających krew do mięśni serca, może wywołać atak serca. Jeśli to samo dzieje się w przypadku tętnicy, która dostarcza krew do mózgu, może skończyć się udarem. Zdradliwą częścią posiadania wysokiego cholesterolu jest to, że możesz nawet nie podejrzewać, że go masz, chyba że podlegasz któremuś z tych prawie śmiertelnych zdarzeń. Objawy wskazujące na to są subtelne i wymykają się wykryciu, co sprawia, że nadmierna zawartość cholesterolu w organizmie jest trudna do zdiagnozowania.
Dieta na obniżenie cholesterolu
Dokonanie kilku zmian w diecie, którą stosujesz na co dzień, może w znacznym stopniu obniżyć poziom cholesterolu. Po co uciekać się do terapii lekowej, skoro można osiągnąć te same rezultaty przechodząc na dietę TLC? Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Change Diet) to dieta o niskiej zawartości tłuszczów trans i nasyconych oraz wysokiej zawartości rozpuszczalnych włókien i białek. Dieta TLC jest skutecznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Jeśli dostaniesz się na tej diecie, masz spożywać mniej niż 7% całkowitego zapotrzebowania kalorii z tłuszczów nasyconych i spożycie cholesterolu poniżej 200 miligramów. Zachęca się do zwiększenia spożycia owoców, pełnego ziarna, warzyw, drobiu, ryb, chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych w ramach diety TLC.
Osobom stosującym dietę TLC zaleca się spożywanie tylko takiej ilości kalorii, jaka jest im potrzebna, aby uniknąć niepotrzebnego przyrostu wagi. Na tej diecie należy utrzymywać zdrową wagę. Włókna rozpuszczalne, które mają zdolność obniżania LDL są zalecane do spożycia w ramach diety.
Jeśli Ty lub Twoja bliska osoba jesteście zagrożeni wysokim poziomem cholesterolu, powinniście podjąć aktywne kroki w celu obniżenia jego poziomu w organizmie. Możesz to zrobić ograniczając całkowite spożycie tłuszczu w diecie do mniej niż 25-35% ogólnego dziennego zapotrzebowania na kalorie i jedząc pokarmy obniżające poziom cholesterolu. Spróbuj ograniczyć spożycie tłuszczów trans do mniej niż 1% tej samej miary. Zachęca się do spożywania zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, które można znaleźć w tłustych rybach, niesolonych orzechach, olejach roślinnych i nasionach.
Cholesterol zmniejszenie żywności, takich jak wysokiej włókna żywności, I.e. otręby, płatki owsiane, oliwa z oliwek, gruszka, jabłka i żywności z dodatków steroli roślinnych są zdrowe elementy żywności, które należy włączyć do codziennej diety, aby utrzymać problem na dystans. Idealnie, jeden musi przestrzegać zrównoważonej diety, aby zapewnić, że nie zbędne przyrost masy ciała, tak, że można utrzymać poziom cholesterolu w dół. Dowiedz się więcej na temat idealnego planu diety dla Ciebie tutaj.
Żywność w diecie cholesterolowej
Choroby serca zabijają miliony ludzi na całym świecie każdego roku. Jedzenie pokarmów obniżających poziom cholesterolu jest koniecznością dla dobrego zdrowia serca. Wysoki poziom LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Aby utrzymać zrównoważony zakres, musisz wyrobić sobie nawyk spożywania następujących pokarmów.
1. Migdały i orzechy włoskie
Orzechy takie jak migdały i orzechy włoskie są bogate w tłuszcze jednonienasycone. Orzechy włoskie mają również wysoką zawartość kwasu tłuszczowego Omega-3, który jest wielonienasyconym tłuszczem korzystnym dla zdrowia serca. Orzechy zawierają również fitosterole, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu w naszych jelitach. Badania wykazały, że spożywanie zaledwie 2-3 porcji orzechów dziennie obniża poziom cholesterolu LDL w naszym organizmie o około 10,2mg/dl.
2. Awokado
Awokado jest bogate w błonnik i tłuszcze jednonienasycone, które pomagają zwiększyć poziom HDL i obniżyć poziom LDL. Badania kliniczne przeprowadzone w celu weryfikacji tego twierdzenia wykazały, że jest ono prawdziwe. Awokado rzeczywiście obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.
3. Rośliny strączkowe
Nasiona roślin strączkowych, co oznacza, żywności roślinnej, takich jak groch, fasola i soczewica są również skuteczne żywności diety cholesterolu. Są one bogate w białko, minerały i zawartość włókien i może znacznie zmniejszyć poziom LDL.
4. Owies i jęczmień
Pełnoziarniste zboża, takie jak owies i jęczmień, obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. W przeciwieństwie do ziaren rafinowanych, całe ziarna zachowują każdą część ziarna w stanie nienaruszonym i są w stanie dostarczyć więcej włókien, witamin, związków roślinnych i minerałów. Owies i jęczmień są szczególnie korzystne w zmniejszaniu LDL, ponieważ oba są bogate w beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie.
5. Owoce
Owoce zawierają również rozpuszczalny błonnik obniżający poziom LDL, który hamuje wątrobę przed dalszym wytwarzaniem tego związku. Pektyna, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, może obniżyć go o 10%. Pektyny znajdują się w owocach cytrusowych, winogronach, truskawkach i jabłkach. Szczególnie jagody i winogrona są bogate w związki roślinne, które mogą zrównoważyć poziom cholesterolu poprzez zwiększenie zawartości HDL i zmniejszenie stężenia LDL w naszym organizmie.
6. Tłuste ryby
Łosoś, makrela i inne tłuste ryby zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają poziom dobrego cholesterolu, obniżając przy tym stan zapalny i ryzyko udaru mózgu. Białko tłustych ryb zawiera również peptydy, które są korzystne dla zdrowia naszego serca.
7. Kakao
Kakao to kolejna niezawodna nazwa na liście pokarmów diety cholesterolowej. Ciemna czekolada i inne produkty spożywcze bogate w kakao skutecznie funkcjonować w celu zmniejszenia LDL i pomoc w produkcji HDL. Kakao zapobiega złego cholesterolu w naszym organizmie z utleniania, co jest to, co ogólnie prowadzi do chorób serca.
8. Żywność sojowa
Żywność sojowa obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL u osób z wysokim poziomem cholesterolu, a także zwiększa poziom HDL.
9. Czosnek
Allicyna i inne takie związki roślinne w czosnku obniża nasz poziom cholesterolu LDL i działa w celu zmniejszenia ryzyka dla zdrowia serca.
10. Herbata
Herbata obniża ogólną zawartość cholesterolu i LDL w naszym organizmie. Badania nie są jeszcze w stanie określić, czy herbata może również poprawić HDL w sposób rozstrzygający. Związki znajdujące się w herbacie regulują jednak ciśnienie krwi i funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
11. Warzywa
Warzywa takie jak okra, marchew, ziemniaki i bakłażany zawierają pektynę, ten sam rozpuszczalny błonnik, który znajduje się w jagodach i winogronach i który obniża poziom cholesterolu w organizmie.
12. Oliwa z oliwek
Bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa z oliwek pomaga zwiększyć zawartość HDL i obniżyć zawartość LDL w organizmie.
13. Ciemne warzywa liściaste
Ciemne zielone warzywa liściaste są korzystne w obniżaniu zawartości cholesterolu w organizmie. Wiążą się one z kwasami żółciowymi i sprzyjają jego wydalaniu. Zawierają one również karotenoidy, takie jak luteina, która zmniejsza stężenie utlenionego LDL wokół ścian tętnic. W istocie, jarmuż, szpinak i inne zielenie liściaste są niezwykle korzystne dla naszego serca.
Te pokarmy diety cholesterolu pomaga regulować poziom cholesterolu w naszym organizmie, utrzymując nasze serce bezpieczne i zdrowe w procesie. Wyrób sobie nawyk ich spożywania, a już nigdy nie będziesz musiał martwić się o choroby serca!
Podsumowanie
Ważne jest, aby zrozumieć różnicę między High-Density Lipoprotein, a Low-Density Lipoprotein w celu utrzymania poziomu cholesterolu w ryzach. Objawy tego stanu są takie, że nie jest łatwo je wykryć od razu. To powiedziawszy, należy skupić się na rodzaju żywności, które jedzą w celu utrzymania zdrowego serca i zmniejszenia poziomu cholesterolu w organizmie.
Komentarze (0)